Zomerstamppot met courgette, bonen en een speklap

Zomerstamppot met courgette, bonen en een speklap

The sun isn’t shining,
the weather isn’t sweet..

Gele courgette, sperziebonen, rode ui, gouden raap zomerstamppot Voor Spek en BonenGoed excuus om weer een stamppot te maken. Blijft raar om in de zomer aardappels te prakken, maar zolang het zweet me daarbij niet uitbreekt, kan een stamppot prima in de zomer. Met het merendeel aan groeten uit eigen tuin, alleen rode ui uit een netje.

Omdat het weer zo grauw was, had ik geen zin om naar de supermarkt te gaan. Daarom ben ik eerst gaan kijken wat ik in en rondom het huis kon vinden om toch een schappelijke maaltijd voor twee te maken. Ik had één ding; de speklappen. Overblijfselen van de barbecue van de dag daarvoor.
Op het balkon was een best grote gele courgette klaar voor de oogst en in de voortuin hingen een aantal sperziebonen hoog in de stok. Maak dat af met wat aardappelen, meiraap uit de koelkast en ui en je hebt een volwaardige zomerstamppot.

Of een win-win-winstamppot: een uit eigenmoestuin-lekker vanaf de bank-super comfort food-stamppotje. Hopelijk dat het grauwe weer, weer snel plaatsmaakt voor de zon!

Zomerstamppot met groenten uit eigen tuin en een speklap

Zomerstamppot met courgette, bonen en een speklap

2 personen, bereiding 30 minuten

Ingrediënten
4 Speklappen
Aardappels voor twee personen
1 meiraap, in blokjes
1 gele courgette, in blokjes
75 gram sperziebonen
1 rode ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
Scheutje melk
Roomboter
Nootmuskaat
Zwarte peper
Zout

Schil de aardappelen en snijd ze doormidden. Zet een pan met koud water op het vuur en doe de aardappelen daarin. Breng dit aan de kook tot de aardappelen gaar zijn en giet af.

Zet ondertussen een pan op het vuur met wat olie en bak de meiraap op een laag vuur en voeg een klein beetje zout toe. Bak de meiraap voor ongeveer 10 minuten en deze wat gaar begint te worden. Zorg ervoor dat het niet aanbrand dus blijf goed roeren.

Zet nu een tweede pan op het vuur, voeg wat boter toe als je dat lekker vindt en laat warm worden.  Doe nu de speklappen in de pan en laat ze aan beide zijden goed bruinen, ongeveer 4 minuten per zijde. Bak daarna op iets lager vuur door tot ze gaar zijn. Ik vind mijn speklap lekker als ie aan de wat doorbakken kant is.

Daarna doe je de ui erbij fruit je voor een kleine 10 minuten tot deze glazig begint te worden. Dan voeg je de courgette toe en bak je mee tot hij ook begint te kleuren en dan kan de knoflook in de pan. Voeg wat zout en peper toe en bak totdat alles gaar is. Voeg dan de meiraap nog toe en roer rond, zet het vuur uit.

De aardappelen stamp je met wat melk tot een puree. Ik maak het altijd af met wat roomboter, nootmuskaat en zout. Hieraan kan je de gebakken groenten toevoegen. Roer goed door en tadaa daar is je zomerstamppot! Smakelijk eten!

 

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *