Zelf gerookte worstjes met geroosterde pompoen

Zelf gerookte worstjes met geroosterde pompoen

Ik had pas mijn vriend een rookoven cadeau gedaan. Hij kon er niet met zijn ogen vanaf blijven toen vrienden een tijdje terug op een huisfeestje zalm rookten. Dat was overigens een erg goede borrelsnack. En stiekem vind ik zo’n rookoventje ook heel leuk want dan kunnen we weer een keer wat nieuws proberen.

Rookoven met chipolata worstjes

Het liefst zou ik (rauwe) zalm warm roken in de oven, maar daarvoor moet de zalm eerst goed gekruid en gezout worden in een badje voor een aantal uur. Daar had ik de tijd niet voor dus maar voor de makkelijke oplossing gegaan en het met een chipolata worstje geprobeerd. En dat ging prima!

We lieten het oventje goed heet worden op het fornuis en het mag ook aardig heet blijven tijdens het roken. Anders worden ze niet gaar. En het eindresultaat was erg verrassend: de zelf gerookte worstjes smaakten echt naar rookworst 🙂 Gek hè haha…

En zo tegen het einde van de winter nog even genieten van pompoen, want dat zal snel over zijn als we naar de lente gaan. De marinade maakt de geroosterde pompoen een echte winner en zorgt ervoor dat het totaal nog een heerlijk winters gerechtje is geworden…

Zelf gerookt worstje met geroosterde pompoen en aardappelpuree

2-3 personen, bereiding 35 minuten

Ingrediënten
Chipolata worstjes
1 kleine pompoen
2 tenen knoflook
1 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemalen komijn (djinten)
½ eetlepel balsamicoazijn
4 eetlepels olijfolie
Aardappels voor puree
Wat melk en roomboter
Nootmuskaat, peper en zout

Rookoventje (Camerons)

Snij de pompoen doormidden, verwijder de pitten en snij in grove stukken. Voor de marinade meng je vier eetlepels olijfolie, 2 tenen knoflook, provencaalse kruiden, chilipoeder, kaneel, komijn en balsamicoazijn in een schaaltje. Smeer hier de stukken pompoen mee in en schuif in een voorverwamde oven op 200 graden. Rooster de pompoen voor 30-35 minuten en schep tussendoor Ă©Ă©n keer om.

Maak het rookoventje gereed voor gebruik, dus zorg ervoor dat de rookontwikkeling op gang komt en laat het oventje volstromen met rook alvorens we het dekseltje dichtdoen. Plaats het oventje op het fornuis en laat ongeveer 15-20 minuten staan op middelhoog vuur. De worstjes zullen garen door de warmte en de rook.

Voor de puree heb ik aardappels geschild en deze gekookt. Vervolgens gepureerd met wat melk tot een gladde puree die afgemaakt wordt met een klontje roomboter, wat nootmuskaat, peper en zout.

Maak je bord op met wat aardappelpuree, de geroosterde pompoen en leg daarop wat worstjes. Serveren en smullen maar! Smakelijk!

Geroosterde pompoen met balsamicoazijn, kaneel en komijn

 

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *