Witte aspergerisotto met ham crumble en truffel

Witte aspergerisotto met ham crumble en truffel

De zomer is officieel begonnen, haha, wat een grap! Je wordt bijna depressief van dat grijze weer eind juni. Gelukkig zijn de voorspellingen weer iets beter, maar dat wil nog steeds niet altijd alles zeggen. We houden goede hoop want aan het einde van deze week sta ik op de camping en is droog weer toch wel fijn.

Maar nu de zomer is begonnen is voor mij de aspergetijd ook wel voorbij. Daarom nog een super lekker aspergegerecht als afsluiting van het seizoen, een risotto. Had nog nooit risotto met asperges gemaakt, maar het is echt een perfecte combinatie. Omdat asperges ook een volle romige smaak hebben wordt de risotto nóg lekkerder.

En weet je waardoor eten ook lekkerder wordt? Muziek! Ik las afgelopen week een artikel op NU.nl dat je naast zout en peper, eten ook op smaak kunt brengen met muziek. Dat stelt een hoogleraar van Oxford University. Dat een Frans gerecht beter smaakt bij een Franse accordeon en een pizza bij een Italiaanse componist. Dat noemen ze zintuiglijke overdracht en eigenlijk breng je je mening over muziek over op je eetervaring. Best leuk, dus waarom niet een liedje of muziek toevoegen wat voor mij de smaak van het gerecht zou verbeteren?

Bovenstaand liedje is net als asperges Hollands, maar dan in een nieuw jasje gestoken. En lekker zomers waar ik nu zeker aan toe ben 🙂

Hopelijk gaat de zon schijnen als we vanaf donderdag 4 dagen op Rock Werchter te vinden zijn. Er zullen daar geen blogupdates mogelijk zijn, maar via Facebook probeer ik nog wat updates te plaatsen. Want ben heel benieuwd naar het festival, het eten, de camping, de Belgische biertjes. En natuurlijk de muziek, want ohhh wordt nog lastig al dat kiezen tussen bands die je altijd wel een keer had willen zien.

Laat de zomer vanaf donderdag dus maar zeker beginnen, nu de lente nog even afsluiten met deze risotto. Smakelijk!

Witte aspergerisotto met ham crumble en truffel

Witte aspergerisotto met ham crumble en truffel

4 personen, bereiding 40 minuten

Ingrediënten
1 kilo witte asperges
Ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
300 gram risottorijst
Glas droge witte wijn
1 groentebouillonblokje
250 gram hamblokjes
100 gram gegrilde ham, in dunne reepjes gesneden
Parmezaanse kaas (veel)
Roomboter
Truffelolie
Zout
Zwarte peper

Snijd de harde onderkantjes van de asperges en was ze even snel zodat het zand eraf is. Schil nu de asperges en doe de schillen in een grote pan met water. Doe nog best wel wat zout in het water en breng aan de kook. Laat zachtjes koken en maak van de schillen een bouillon. Kook de asperges ook voor 10 minuten mee in de pan en haal er daarna uit en laat afkoelen.

Bak ondertussen de hamblokjes in een koekenpan aan totdat ze mooi gekleurd zijn. Haal ze uit de pan en laat even uitlekken op een keukenpapiertje. En bak de hamsnippers ook even in de pan en haal deze als ze crispy zijn ook uit de pan en doe in een bakje.

Zeef de aspergebouillon zodat een heldere bouillon overblijft. Als deze nog niet vol van smaak is kan je het groentebouillon blokje toevoegen, bij mij is dat meestal nodig. Snijd nu de afgekoelde asperges in stukjes en bewaar de topjes van ongeveer 5 cm. Houd deze topjes apart van de stukjes.

Doe nu in een pan met dikke bodem wat olijfolie en fruit de gesnipperde ui en knoflook hierin aan. Als ze glazig beginnen te worden voeg je de rijst toe en schud even goed met de pan tot alle korrels bedekt zijn met wat olie en een beetje doorschijnend beginnen te worden. Blus nu af met het glas witte wijn en laat even meekoken tot de alcohol is verdampt en het vocht bijna verdwenen is. Voeg nu een grote soeplepel bouillon toe en roer goed tot het vocht is opgenomen. Ga hiermee door en proef af en toe of de rijst gaar begint te worden. Hij moet een kleine bite houden…als hij bijna klaar is doe je de hamblokjes en de stukjes asperge erbij. Hou de topjes apart.

Als de rijst zo goed als gaar is doe je er nog een flinke klont roomboter doorheen en veel Parmezaanse kaas. Proef goed of er voldoende kaas doorheen zit, de rest van de kaas doe je in een bakje en zet je op tafel. Maak naar smaak af met zout en peper. Wat ik dus lekker vind is om nu aan het einde wat truffelolie erdoor te doen. Je kan het eventueel ook later pas op je bord wat olie er overheen doen.

Nu kunnen we gaan uitserveren: vul de borden met de risotto en maak het af met de aspergetopjes en met de ham crumble. En als je groot fan bent van Parmezaanse kaas zou ik dat er ook nog flink overheen strooien. En nu smuller maar!

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *