TRAVEL | Hamburg

TRAVEL | Hamburg

Hamburg is een stad die altijd hoog op mijn lijstje heeft gestaan, waarom dat is weet ik niet. Voor mijn gevoel is het een hippe en jonge stad waar (net als Berlijn) veel te beleven is. Toen de mogelijkheid zich aanbood om te gaan stelde ik meteen de vraag WANNEER?

Met de auto ben je (afhankelijk van waar je woont in Nederland) in 4-5 uurtjes in Hamburg. Via AirBnB een mooi loftje gevonden net buiten het centrum met een metrostation om de hoek, waardoor je binnen twee stations in alle drukte stond.

Hamburg is de tweede grootste stad van Duitsland en een beetje het Oostende van Noord-Duitsland. Een stad met vele miljonairs waar ongeveer 1 op de 10 auto’s is een Porsche is, met name in de wat chiquere buurt. En dan ineens te midden van al die chique gebouwen een erg creatief contrast.

Travel - Hamburg Gangeviertel Voor Spek en Bonen

TO DO | Gängeviertel, Valentinskamp

Want tussen alle moderne kantoren liggen er een aantal panden die nogal afsteken met de rest. Daar is het Gängeviertel, een klein krakerswijkje van ongeveer 12 panden waar je je ogen uitkijkt. Omdat deze panden al zolang leegstonden is het in 1996 gekraakt door kunstenaars die hier sindsdien wonen en werken. En dat merk je. Je ziet overal graffiti, kunstobjecten en andere creatieve uitspattingen. Heerlijk.

Je kunt door het wijkje wandelen en als het mogelijk is zelfs even binnen kijken. Wat bij ons dus niet was omdat het (volgens mij) gesloten is in het weekend. Niettemin wel leuk om ekkes te gaan kijken.

Travel - Hamburg december 2015 - Vlooienmarkt bij Karo Ecke

Vanuit daar zijn we ook meteen doorgelopen naar een aangrenzende wijk, Schanzenviertel. De creativiteit is ook daar alom vertegenwoordigd en er hangt een down-to-earth sfeertje. En we hadden nu wel geluk dat het zaterdag was, want dan is de Schanzen Flohmarkt (oude Schlachthofterrein)! Je vindt er echt alles, van de grootste rotzooi tot mooie designmeubeltjes. En een hoop leuke cafés.

EAT | Karo Ecke, Marktstraße 92Travel - Hamburg Karo Ecke Voor Spek en Bonen

Direct aan de vlooienmarkt (achteraan op de foto hierboven) vind je Karo Ecke, een fijn cafeetje. We hebben hier een heerlijk biertje gedronken en wat gegeten. Erg toegankelijk eten voor een prima prijs. Ik had een Spaghetti Bolognese, was lekker.

In de zomer zal het hier nog fijner zijn want er is een mooi terras op een pleintje direct grenzend aan de markt. Zie mezelf al helemaal zitten daar met een biertje. ‘Helaas’ moest ik mijn biertje nu warm binnen drinken, kijkende door een raam, in plaats van op het koude terras. Wat helemaal niet zo erg was, want Karo Ecke is een fijn plekje.

Ik hoorde dat er in de buurt van het café een brouwerij zat met aangrenzend café en restaurant en dat leek me, ook door mijn professionele achtergrond, de moeite waard om te gaan kijken. Wow, dat was het zeker.

Travel - Hamburg Ratsherrn brauerei

De Ratsherrn brauerei is een duurzame craft brouwerij waar héérlijke biertjes worden gemaakt. In 2012 zijn ze begonnen met het brouwen van een pils, red beer en pale ale. Inmiddels zijn er al vele variëteiten bijgekomen en van wat ik ervan heb geproefd zijn ze allemaal van de beste kwaliteit, echt goed.

DRINK | Altes Maedchen, Lagerstraße 28b

Als je op het brouwerijterrein aankomt moet je eerst door een prachtige craft beer store om vervolgens op de binnenplaats te komen. Hier loop je langs de ketels af naar Altes Maedchen, het Braugasthaus van de brouwerij. Mooie zaak met grote tafels, open haard en veel hout. Op de kaart vind je meer dan 60 biersoorten, waaronder ook die van Ratsherrn.

Travel - Hamburg - ketels bij de Ratsherrn brauerei Voor Spek en Bonen

Keuzes, keuzes, keuzes, lastig hoor. Uiteindelijk de West Coast India Pale Ale van Ratsherrn besteld, van de tap. Staat zeker in de top 3 van beste IPA’s die ik ooit gedronken heb. Vol van smaak maar toch fris en fruitig, niet te bitter, gewoon perfect.

Travel - Hamburg Altes Maedchen Ratsherrn IPA Voor Spek en Bonen

Naast al die heerlijke biertjes kan je ook lekker eten bij Altes Maedchen, wat wij niet hebben gedaan. Al zag het eten wat voorbij kwam voor de buren er erg goed uit!

Eigenlijk wilden we graag gaan stappen, naar de Uebel & Gefährlich, een grote club in een erg bijzonder gebouw. Daar kwamen wat (populaire) dj’s draaien. Uiteindelijk besloten om een dagje geduld te hebben en naar een andere club te gaan… en zijn we een keer over de Reeperbahn gelopen. MIJN GOD WAT EEN BEDOELING. Het Salou van Hamburg, allemaal gesitueerd in één straat. Prostitutie, dronkenschap, louche clubs. Place to be 😉

Travel - Hamburg december 2015 - Uebel und Gefahrlich Voor Spek en Bonen


DRINK | Luba Luft, Am Brunnenhof 2-4

Travel - Hamburg - Luba Luft cocktailbarWel zijn we in de avond nog een drankje gaan doen bij Luba Luft. We wilden voor een cocktail gaan, maar omdat het al zo laat was (02.00 uur geweest) werd het een Gin Tonic. Ook goed. Helaas want ze worden geroemd om de cocktails. Hing een erg prettige sfeer in de zaak, waar je zit op grote banken en gewoon een sigaretje kan roken. Dat alles met een prettig muziekje en een goed drankje en je hebt echt een topavond!

 

TO DO | Oude Elbtunnel, St. Pauli aanlegplaats 7Travel - Hamburg - liftschacht naar de Elbetunnel

Er was één ding wat ik zeker wilde gaan doen in Hamburg en dat was de Elbetunnel bekijken. Een tunnel die in 1911 is gebouwd en voor die tijd super innovatief was. Mensen werden met een grote lift naar beneden gebracht om vervolgens onder de Elbe door te gaan. Vandaag de dag zijn er grotere tunnels aangelegd maar blijft deze een toeristische attractie.

De liftschacht naar beneden alleen al is bijzonder, de tunnel heeft mooie geglazuurde tegels en chique verlichting. Hij is maar 426 meter lang dus je hebt het tamelijk snel gezien. Toch zeker even gaan kijken, had dit zelf nog nooit eerder gezien. En het is gratissss.

De Elbetunnel vind je in de haven wat ook zeker leuk is om rond te kijken. Liggen erg veel boten, de één nog groter dan de ander.

Travel - Hamburg - ik in de Elbetunnel Voor Spek en Bonen

EAT | Bullerei,  Lagerstraße 34b

Hamburg - Bullerei restaurant snoephuisje Travel Voor Spek en BonenEen oude slachterij, een bekende chef en een brouwerij een paar gebouwen verder; dat zijn de ingrediënten voor een top diner. En dat was het ook wel. Genoten bij Bullerei, van een lekker wijntje, wat kleine hapjes vooraf en een entrecote voor twee. Alles perfect bereid en de service was goed, erg vriendelijke dame.

Wij hadden in ‘de deli’ van het restaurant gegeten, vooraan. Het ‘echte’ restaurant was volledig vol dus een tafel reserveren geeft wat meer zekerheid. En toch was dat nog steeds goed hoor, alleen is er een versimpelde kaart.

De hal bij de uitgang was leuk aangekleed met een geinig gingerbreadhouse helemaal volgeplakt met snoepjes. Lekker eentje voor onderweg meegenomen. Helemaal blij, net een klein kind haha.

Travel - Hamburg Bullerei restaurant entrecote for two

Met de buikjes weer rond waren we klaar om naar de ‘Golden Pudel club’ te gaan. Een kleine club aan het water met fijne mensen en fijne muziek. Ik denk dat er niet meer dan 200, max. 300, man in de club passen. Een oud gebouwtje en van binnen helemaal vol met graffiti. Ook omdat er bijna alleen maar liefhebbers komen hangt er echt een gemoedelijk sfeertje. Was een mooi feestje!

Travel - Hamburg Golden Pudel club

Naar de Golden Pudel gaan (ipv die andere club) was een goede keuze, hele mooie afsluiter van Hamburg! De dag erna rustig aan teruggereden naar Nederland.

Hamburg is echt een toffe stad, heel divers en er is van alles te beleven. Heb voor mijn gevoel nog niet de helft gezien en meegemaakt. Wil nog wel graag een keer in de zomer terug zodat je met een fietsje fijn langs de Elbe kan fietsen. Hieronder nog wat extra sfeerimpressies.

Travel - Hamburg december 2015 - omgeving

Travel - Hamburg december 2015 - park

Travel - Hamburg december 2015 - onderweg naar Ratshernn

Travel - Hamburg Ratsherrn Brauerei craft beer store

Ratsherrn Craft beer store

Travel - Hamburg Haven in de avond

Travel - Hamburg Elbetunnel ontstaan

Ingang oude Elbetunnel

Travel - Hamburg slotjesbrug

Ook in Hamburg een slotjesbrug

Travel - Hamburg de haven bij nacht

Hamburg - Entrecote voor twee Bullerei restaurant

Entrecote for two – Restaurant Bullerei

Travel - Hamburg metrostation Uberseequartier

Metrostation ‘Uberseequartier’

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *