To do | Het Wasven, Eindhoven

To do | Het Wasven, Eindhoven

En Bevrijdingsdag nog op een speciale manier gevierd? Dit was voor mij de eerste keer in mijn carrière dat ik een keer vrij was op 5 mei. Bij een reclamebureau is het over het algemeen altijd doorwerken. Maar sinds ik van bureauzijde naar klantzijde ben overgestapt mag ik ook genieten van een vrije Bevrijdingsdag.

Omdat ik de dag daarna toch weer gewoon moest werken niet helemaal uit mijn dak op een festival maar ik wilde graag een keer gaan kijken bij Groendomein het Wasven in Tongelre in Eindhoven. Een oude boerderij op een groot landgoed met veel bossen en mooie plekjes. In de oude boerderij is nu een gasterij gevestigd waar je lekker kan lunchen en kunt dineren. Alle ingrediënten komen van de boerderij of uit de omgeving. Op de kaart kan je daar in heerlijk kneuterig Comic sans ms wat meer over lezen. En natuurlijk een lekker biologisch Budels witbiertje erbij.

Wasven Eindhoven - Witte Parel Budels bier

Wasven Eindhoven Lekkere plank met biologisch gerookte worst en biologische kaas

Ik mocht genieten van een plankje met lekkers erop: Biologisch gerookte worst en een biologisch blokje kaas van de Genneperhoeve, wat overigens ook een topplek is om eens te bezoeken in Eindhoven.

Mijn vriend had een mooie omelet met meloenpittenpesto en oude kaas en een andere vriend die erbij was genoot van een heerlijke biologische burger met een zelfgemaakte burgersaus. Heerlijk genoten met zijn drieën.

Wasven Eindhoven - Omelet met meloenpitpesto en oude kaas op zelfgemaakt brood

Ingeburgerd met een rundvleesburgerToen het ongelofelijke kloteweer was gaan liggen wilden we graag de omgeving van de gasterij bekijken. Bij de boerderij was namelijk een grote moestuin en er is een hoop groen rondom de boerderij. In de gasterij boden ze daarom een wandeling aan die ons om de boerderij zou leiden door het ‘Groendomein’. €5,- borg en we gingen op pad.

Start van de wandeling Wasven Eindhoven Beukenlaan

Tijdens de rondleiding lees je van alles over de historie van het gebied en hoe het er vroeger aan toe ging. Heel interessant om te weten dat er vroeger in het ven schapen gewassen werden. Vandaar dus ook de naam ‘Wasven’. Best logisch…

Wasven Eindhoven - Groendomein het Wasven flora en fauna paddenstoelen lelietje van dalen

Het gebied waar het Wasven ligt is nog behoorlijk centraal in Eindhoven en je ziet op een gegeven moment de auto’s langs het bos razen. Maar je hebt echt het gevoel alsof je even weg bent, zo mooi is de omgeving. Veel mooie planten als hierboven met de lelietjes-van-dalen en de paddenstoelen. En ik heb superveel bessenstruiken gezien dus straks in het najaar zullen we zeker even teruggaan om wat besjes te plukken 🙂

Wasven Eindhoven - Veel stroompjes en water onderweg

Tijdens het wandelen kom je in het Wasven uiteraard ook een aantal ‘vennen’ tegen. Het venneke wat je linksboven hier op de foto ziet is het originele Wasven, waar vroeger de schapen werde gewassen. Dit was destijds ook nog vele malen groter…

Maar het mooiste uit de wandeling is toch wel de 300-jaar oude plataan die op een officiële geluksplek van Eindhoven staat. Afgelopen maart is Eindhoven namelijk in het bezit van 11 geluksplekken, waarvan de Wasvenboerderij er één is. Dit zijn plekken in Eindhoven die een positieve sfeer hebben en waar mooie verhalen over vertelt kunnen worden. Benieuwd naar de andere plekken? In deze brochure kan je er meer over lezen 🙂

Wasven Eindhoven - Groendomein het Wasven de geluksboom

Na zo’n dag denk ik altijd weer; Wow wat is Eindhoven toch mooi, of ja de wereld eigenlijk hè. Maar het blijft leuk om nog steeds nieuwe fijne plekjes te ontdekken in Eindhoven. We hadden al afgesproken met wat vrienden: op dat heerlijke veldje wat je hierboven ziet gaan wij van de zomer terug met een paar flesjes wijn en wat lekkers te eten. Wat een fijne spot. Dikke aanrader!

t Wasven
Celebeslaan 30
5641 AG Eindhoven
www.wasven.nl

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *