Steak tartare met Franse frietjes

Steak tartare met Franse frietjes

Ik ga er niet teveel woorden voor gebruiken, het is hier verdomd stil geweest.

Komt ook door het feit dat een dikke maand geleden tijdens een kleine boodschap bij de Jumbo, ik bij terugkomst bij de auto een hartverzakking kreeg. Ik  zag dat mijn achterruit was ingetikt en mijn laptop was gestolen. Dan zakt echt de wereld onder je voeten uit. In nog geen kwartier tijd, om 17.00 uur ’s middags op een overvolle parkeerplaats, zoiets lafs doen.
En dan zou je zeggen dat een ezel zich niet twee keer aan dezelfde steen stoot; mijn SD-kaart van de camera zat er wederom in en ook al mijn foto’s stonden lokaal. Weg. Again. Dat gaat me echt geen derde keer gebeuren en daarom heb ik nu heel verstandig een externe harde schijf en grote nieuwe SD-kaart. Ik kan er weer tegenaan.

Gent 2016 - Belgische bieren Voor Spek en Bonen  Gent 2016 - Gezellige straten van Gent staand Voor Spek en Bonen  Gent 2016 - oesters eten Voor Spek en Bonen

Nu leuke dingen dan; vorig weekend was ik in Gent. Een weekendje heerlijk de bourgondiër uithangen, en daar is die stad meer dan geschikt voor. Belgische bieren, Gentse jenevers en bubbels. Gentse stoof, ‘Belse’ patatten met mayo, verse oesters en Steak Tartare.  En deze laatste is toevallig laatst ook een keer voor mij gekookt door mijn lieve vriendje.

Ik vind het een prachtig gerecht, super lekker ook. En het is niet zo lastig om te maken, je hebt alleen wat componenten nodig. Een hoop hiervan staan standaard in mijn keukenkastje waardoor het ingrediëntenlijstje iets minder pijn doet. Ga niet beknibbelen op de kwaliteit van het vlees, want je eet het rauw. Het moet van goede kwaliteit zijn. En af en toe rauw rundvlees eten kan best, als je er maar geen gewoonte van maakt 😉

Steak Tartare met franse frietjes en zelfgemaakte mosterdmayo Voor Spek en Bonen

Steak Tartare met Franse frietjes

2 personen. Bereiding  30 minuten.

Ingrediënten
300-400 gr goede kwaliteit biefstuk*
3 sjalotten
10-12 kleine augurkjes (cornichons)
2 el kappertjes
Handvol peterselie
2 tl Tabasco
2 tl Worcestershiresauce (flesje daarna op tafel)
2 scharreleieren*
Zout
Zwarte peper
Olijfolie

Zelfgemaakte mosterdmayo (zoek recept op Google, wij hadden met staafmixer)

Franse frietjes (Aviko Crunch ovenfriet)
Stokbrood
Veldsla

Belangrijk bij dit gerecht is dat het volledig naar jouw eigen smaak wordt. Ga niet alle smaakmakers er direct gulzig bij gooien, beter zou zijn om een basissmaak aan te maken en vervolgens alle losse ingrediënten nog op tafel of op het bord te leggen.

Zet eerst de oven aan voor de frietjes (als je die erbij eet) en bereid zoals beschreven op de verpakking.

Snijd plakken van het stokbrood af, besmeer met wat olie en peper en zout en grill deze stukken even in de grillpan zodat je mooie croutons krijgt. Haal uit de pan als ze goudbruin en knapperig zijn. Leg apart tot gebruik.

Snijd vervolgens alle ingrediënten fijn: de peterselie, augurkjes en de sjalotten. Gebruik voor de biefstuk een scherp vleesmes en snijd hem eerst in dunne plakken en deze dunne plakken in nog dunnere repen. Snijd deze dunne repen weer fijn en doe het vlees in een kom.

Voeg hieraan alle fijngesneden ingrediënten aan toe, maar houd 1/3 van de sjalot apart, de kappertjes, worcestershiresauce, wat tabasco, paar flinke eetlepels van de mosterdmayo en flink wat zout en versgemalen (zwarte) peper. Proeven en als het ‘voldoende’ is, is het goed. Je zet de ingrediënten ook op tafel zodat ieder het zelf naar eigen smaak kan aanvullen.

Als je zo’n serveerringen hebt kan je die gebruiken, maar je kan ook gewoon het vlees verdelen op het bord en wat aandrukken met een lepel en vormen tot een soort hamburgervorm. Maak met de lepel een kuiltje in het midden van het vlees en doe hierin de dooier van het ei (wit gooi je weg).

Plaats de augurkjes, kappertjes, sjalot, sauzen en andere toevoegingen erbij op tafel. Serveer met het brood en de frietjes. Smullennnn! Smakelijk!

* Omdat beide ingredienten rauw verwerkt worden is het niet geschikt voor heel kleine kindjes, zwangere vrouwen en andere mensen die hier gevoelig voor zijn. Bij eieren is er ook kans op salmonellabesmetting, weet daarom wat je koopt en dat het vers is. 

Steak tartare dichtbij_600px

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *