Pastinaaksoep met abdijkaas tosti

Pastinaaksoep met abdijkaas tosti

Als je op de zaterdag niet op stap gaat kom je erachter dat de zondag helemaal niet zo’n verkeerde dag is. Zonder kater dan. Lekker ‘vroeg’ (voor 12 uur) opstaan met een uitgebreider ontbijtje en een beetje rommelen in huis. Fijn wat winkelen in de stad en om 16.00 uur eindigen in de voortuin in het hefstzonnetje met een heerlijk bokbiertje.

Dat is nou fijn aan de buurt waar wij wonen, Woensel West in Eindhoven, dat het daar normaal is om ook in je voortuin te zitten. Dus bij aanleg van de nieuwe tuin hebben we daar ook zeker rekening mee gehouden en is een bankje aangeschaft. Zittend op het bankje met een lekker Bavaria bokbiertje heb je mooi wat aanspraak van buurtgenoten en weet je weer wat er in de buurt speelt, altijd mooie verhalen.

De dag afgesloten met een soepje gemaakt van pastinaken uit eigen tuin. Zo handig als je maar even je tuin in hoeft te gaan (wel een uitdaging nu in het donker) en wat groenten uit de grond kunt trekken. Had het nog nooit gegeten maar het is echt een fluweelzachte soep. En bij de Jumbo verkochten ze ineens plakken abdijkaas dus daar hebben we supertosti’s mee gemaakt. Het was een goeie zondag!

Pastinaaksoep met abdijkaas tosti

Pastinaaksoep met abdijkaas tosti

2 personen, bereiding 30 minuten

Ingrediënten
Soep
3 pastinaken, geschild en in stukken gesneden
3 (kleine) sjalotten, in stukjes
1 teen knoflook
750 ml groentebouillon
100 ml slagroom
Verse tijm
1 blaadje laurier
Beetje nootmuskaat
Zwarte peper
Zout
Olijfolie

Tosti
Brood
Plakken abdijkaas (Jumbo)
Lekkere ham, bijv. gegrilde achterham
Beetje roomboter

Fruit de sjalotten in wat olijfolie en voeg vervolgens de knoflook toe, wacht tot de ui glazig is en daarna kunnen de stukken pastinaak erbij. Deze bak je even lekker mee en je voegt het blaadje laurier, verse tijmblaadjes en peper en zout toe. 5 minuutjes bakken.

Hierna kan de groentebouillon erbij. Laat alles ongeveer 15 à 20 min. koken en haal daarna de pan van het vuur. Laat een klein beetje afkoelen en pak de staafmixer erbij. Haal eerst het blaadje laurier eruit!

Mix de soep totdat deze een mooie gladde structuur heeft gekregen. Nu is hij bijna klaar en hoeft alleen de slagroom, wat nootmuskaat en extra peper en zout toegevoegd te worden. Nog heel snel even mixen en het soepie is klaar!

Voor de tosti’s doe je wat ham en lekkere kaas op je brood en smeer je de buitenkant van het brood lichtjes in met wat boter. Even onder het ijzer en klaar. Verwarm de soep nog naar de gewenste warmte en smakelijk eten!

Print Friendly