Pasta Vongole met kabeljauw en witte wijnsaus

Pasta Vongole met kabeljauw en witte wijnsaus

Ik wil al zo lang een keer Pasta Vongole maken maar het lukte maar niet om de betreffende schelpen te vinden. Je vindt ze sowieso niet in een alledaagse supermarkt en de meeste vishandels keken me ook raar aan toen ik naar venusschelpen of Vongole vroeg. Tot ik pas op de oude vertrouwde Woenselse markt was. Wat sowieso één van de leukste markten is, want je ziet er zoveel verschillende mensen…

Natuurlijk ga je eerst alle vismarktkramen af voordat je bij de laatste aankomt, de vraag behoorlijk retorisch stelt ‘U heeft zeker ook geen venusschelpen’ en dan als antwoord te krijgen:  ‘Natuurlijk wel!’. JEEJ! dacht ik… finally….daar lagen ze, gisteren gevangen.

Het waren een kilo schelpen maar leken in het netje te weinig voor vier personen. Daarom besloten om er een kabeljauwfiletje bij te doen met witte wijnsaus. Dit is helemaal niet per se nodig, zonder de kabeljauw is de pasta vongole nog steeds héérlijk. Maar het geeft wel iets vlezigs aan het gerecht. Zorg er ook zeker voor dat er voldoende brood op tafel staat want de saus is uitermate geschikt om je brood in te deppen.

En nog leuke plannen voor deze (hier in het zuiden) zonnige zondag? Wij hebben nog een verlate Sint ‘dobbelmiddag/avond’ met de Eindhovense vrienden. Lekker wat happen, borrelen en dobbelen. Wordt een fijne zondag. Hopelijk voor jullie ook!

Venusschelpen Vongole

Pasta Vongole met kabeljauw en witte wijnsaus

4 personen, bereiding 45 minuten

Ingrediënten
Pasta Vongole
1 kg Vongole (venusschelpen)
100 ml droge witte wijn
1 rode peper, zonder zaadjes in kleine stukjes
4 tenen knoflook, geperst of gesnipperd
10 cherrytomaatjes, gehalveerd
Linguini voor 4 personen
Bosje versie peterselie, steeltjes en blaadjes apart gesneden
Zwarte peper
Zout
Olijfolie, extra vierge

Kabeljauw met witte wijnsaus
Vier kabeljauwfilets (voorzien van een klein bloemlaagje)
250 ml droge witte wijn
1 sjalot, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
Verse peterselie
100 ml slagroom

Kook de linguini volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel af met koud water en zet aan de kant. De schelpjes zijn allemaal schoon gespoeld en controleer of ze nog allemaal dicht zijn. De schelpjes die na een klein tikje niet sluiten haal je eruit, de kapotte schelpen ook. Zet de schelpjes aan de kant tot je ze gaat gebruiken.

Zet een kleine steelpan op het vuur en fruit hierin de sjalot en uit aan. Als het wat zacht is geworden voeg je de witte wijn toe voor de saus. Laat deze zachtjes inkoken en voeg ondertussen ook de peterselie toe aan de pruttelende wijn. Als de wijn voor de helft is geslonken zeef je de saus, zet hem terug op laag vuur en voeg de slagroom toe. Laat nog heel zachtjes doorkoken tot je hem straks gebruikt.

Nu gaat het snel dus zorg ervoor dat alle andere ingrediënten klaar staan voor gebruik. Doe ongeveer vier scheuten extra vierge olijfolie in de pan en fruit de knoflook, rode peper en peterseliesteeltjes aan. Voeg de cherrytomaatjes toe en bak even mee.

Nu gaan de schelpen en de wijn erbij. Zorg dat de pan heet is en je de schelpen hoort sissen in de pan met de wijn. Doe een deksel op de pan en schud de schelpen ongeveer 4 minuten tot ze open gaan staan en goed mengen met de wijn. Na ongeveer 4 minuten doe je de linguini erbij en laat je de pasta goed de heerlijke saus opnemen. Maak het af met de peterselieblaadjes.

In een ander pan bak je de kabeljauwfilets op gematigd vuur in ongeveer 5-6 minuten lekker goudbruin en net gaar. Doe de pasta Vongole in een pastabord en leg hierop een stukje kabeljauw. Doe wat witte wijnsaus over de kabeljauw.

Vergeet niet om er brood bij te serveren voor de heerlijke saus! Smakelijk eten!

Lege borden pasta Vongole

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *