Moestuin update 4 | Opzij, Opzij, Opzij!

Moestuin update 4 | Opzij, Opzij, Opzij!

Maak plaats, maak plaats, maak plaats,
Ik heb nog maar een paar dagen de tijd!

Want vrijdag, over twee dagen, ben ik jarig! Het schijnt lekker weer te worden (kan natuurlijk altijd nog veranderen, blijft Nederland hè) dus ik hoop dat we dit lekker in de tuin kunnen vieren. Het barbecuetje aan en burgers bakken met een biertje. Dat zou echt genieten zijn. Maar momenteel is het nog een grote warzone en zullen we er nog even de schouders onder moeten zetten.

Moestuin update 4 - Metselen van de verhoogde border moestuinbakken voor spek en bonen

Gelukkig beginnen we wel al een beetje de contouren van de nieuwe tuin te zien. Rechts boven begonnen met de bak aan de lange zijde. En haaks daarop, met uiteindelijk één steenlaag minder, een tweede bak. Bijna klaar dus met het metselen 🙂 Daarna snel de hopen zand die nu overal liggen terug scheppen in de bakken en alles even netjes vegen. Dan kan er daarna wel een klein feestje gevierd worden.

De bakken zijn eigenlijk heel gemakkelijk gemetseld door mijn vriend en vader, dank daarvoor. Hopen dat ze blijven staan straks, haha. Nee dat is een grapje, ik doe het ze niet na. Er is eerst een fundering gemaakt van grindtegels die waterpas liggen met een eerste stenenlaag dik in de specie. Hij is met ankers vastgemaakt in de muur en bij de onderste drie lagen zijn er tussenstukken geplaatst voor de stevigheid.

Moerbeidakboom voortuin vol met knoppen

En als het dan net zo’n lekker weer wordt als het afgelopen weekend was zou dat echt top zijn. Was heel goed weer voor de plantjes die net geplant zijn en de bomen. Je ziet al dikke knoppen in de moerbeibomen zitten. Heb hem nog nooit met blaadjes gezien dus ben heel erg nieuwsgierig. En nog meer benieuwd of er straks ook echt vruchten in zullen komen.

Hortensia's komen in bloei voortuin voor spek en bonenNieuwe lavendel plantjes voortuin Voor Spek en Bonen

Geldt trouwens ook voor de andere planten in de voortuin; hortensia’s gekweekt door mijn vader (links hierboven) en de lavendel die ik pas heb geplant. Moet zeggen dat de hortensia toch al mooi groen geeft terwijl ze kei dood leken te zijn. In deze hortensia’s komen (hoop ik al dit jaar) grote witte bollen. Ziet er altijd zo mooi uit.

 Klimrekje voor de sugar snaps klimrek voor bonen Voor Spek en BonenOok heb ik al een klein klimrekje gemaakt van kippengaas en wat tuinpaaltjes voor de sugar snaps en nog wat andere groenten die het nodig hebben. En de grote stokken die je hier links op de foto klaar ziet staan zijn voor de stokbonen.

Beide groenten staan nu binnen (sugar snaps voor de 2e keer) te ontkiemen in mijn kleine kasje. En dan gaan ze naar buiten als de ergste kou in de nacht voorbij is of als ze groot genoeg zijn en niet meteen opgegeten worden door de vogels. Wat bij direct zaaien in de grond vaak wel gebeurd, als je ze niet beschermd, omdat de kiemgroenten van sugar snaps of bonen zo lekker zijn!

Klimroos komt weer tot leven voortuin Voor Spek en Bonen
De plek waar nu wit zand ligt zullen straks witte steentjes/kiezels komen te liggen, of split. In ieder geval licht van kleur. Staat mooi bij de groene heg en de rode stoep. De klimroos (rechts op de foto) die tegen het huis groeit maakt het ‘jaren 30 huis tuintje’ af. Heeft ook alweer mooie blaadjes en straks weer de grote roze/witte rozen die zo lekker ruiken.

En dan staat er een klein bankje zodat we straks, zoals ze dat in Woensel West doen, heerlijk kunnen genieten in de voortuin van al het mooie groen. Hopelijk lukt het ons de komende dagen om die achtertuin ‘geniet-klaar’ te maken. Ik met mijn ambitieuze maar naïeve hoofd weet zeker van wel 🙂

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *