Meiraap Venkel ovenschotel met knapperige ham

Meiraap Venkel ovenschotel met knapperige ham

Jullie hadden nog het meiraap recept tegoed… Duurt wel lang hè. Vind ik zelf ook. Zo gauw het lekker weer word ben ik moet 100.000 dingen bezig, behalve bloggen. Zo zijn we afgelopen week/weekend weer wat verder gekomen met de achtertuin. We hebben palen gemetseld waar binnenkort de houten banken op gemaakt kunnen worden. Nog een paar weken wachten (hard werken) en dan zal het hopelijk klaar zijn.

En natuurlijk ook nog druk geweest met de moestuin, want ik heb nog best flink kunnen oogsten. De balkoncourgettes gaan als een tierelier en in de voortuin zijn nu alle rapen uit de grond. Weer ruimte om iets nieuw te zaaien. De meirapen in dit recept hebben de vorm en kleur die je misschien kent, ik heb ook de ‘Golden ball rapen’ en die zijn voor mij volledig nieuw. Met die rapen ga ik vanavond nog wat lekkers maken.

Meiraap Venkel ovenschotel met ham op een bordVoor nu eerst nog maar eens dit receptje… voor mij is hij geslaagd. Het was namelijk een nieuwe smaak die ik nog niet eerder had geproefd. Misschien dat het de combinatie met de venkel is, maar dit ovenschoteltje was weer net anders dan je kent.

En ook precies de reden waarom ik zo blij ben met het moestuintje: omdat je nieuwe en minder goed verkrijgbare groentes plant dwingt het je om eens wat anders te eten. In mijn geval een dikke win-win situatie.

Hopelijk vinden jullie het ook lekker. Als je de meirapen niet uit eigen moestuin hebt zijn ze ook gewoon op de markt en in sommige supermarkten te krijgen. Geniet ervan in ieder geval!

Samenstellen van de meiraap venkel ovenschotel Voor Spek en Bonen

Meiraap Venkel ovenschotel met knapperige ham

4 personen, bereiding 40 minuten + 55 minuten oventijd

Ingrediënten
4 vastkokende aardappels
2 meirapen
1 venkel
100-150 gram rauwe ham
2 takjes verse tijm
1 dl melk
2 dl slagroom
1 ei
Halve el bloem
Paneermeel
Optioneel: geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 190 graden

Snijd de meirapen en de aardappelen in dunne plakjes. Je kan dit doen met een mandoline en dan worden ze héél dun of snijd met je mes heel dunne plakjes. Ik had een beetje van beide gedaan en vond dat het zelf heel dun snijden net iets beter is. Je mes moet wel erg scherp zijn voor de rapen! De venkel snijd je ook in heel dunne reepjes.

De rauwe ham bak je uit in een pan zodat deze wat knapperig wordt. Laat het uitlekken op keukenpapier en snijd daarna alle ham in kleinere stukjes.

In een klein pannetje doe je de melk samen met de tijm verwarmen. Laat dit niet koken maar verwarm tot een hoge temperatuur zodat de smaak van de tijm goed in de melk kan trekken. Haal de tijm uit de melk en voeg de overige ingredienten voor de saus toe; de slagroom, het ei en de bloem. Je kan hier nog wat kaas, zwarte peper en zout aan toevoegen.

Vet nu een ovenschaal in met wat olie en leg de plakjes aardappel en meiraap dakpansgewijs in de schaal. Ik was begonnen met een laag aardappels en heb daarop een laag meiraapjes gelegd. Je kan het ook combineren, maar je moet wel twee lagen hebben.

Meng nu de stukjes ham met reepjes venkel en plaats op de twee lagen aardappel/meiraap. Schenk hier al de helft van de saus overheen. Maak nu nog twee lagen met aardappels en meirapen op de ham en venkel. En doe hierover het tweede deel van de saus.

Maak de ovenschotel af met het paneermeel en als je lekker vindt nog wat extra kaas. Ook kan je een beetje boter bovenop het paneermeel leggen.

Plaats nu de schotel met wat aluminiumfolie bovenop voor 40 minuten in een voorverwarmde oven. Haal de laatste 10-15 minuten de aluminiumfolie eraf zodat de bovenzijde lekker bruin kan worden.

Smakelijk eten!

Meiraap Venkel ovenschotel met ham - klaar voor de oven Voor Spek en Bonen

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *