Mac ‘n Cheese met truffel en broccoli

Mac ‘n Cheese met truffel en broccoli

Als dit geen comfort food is dan weet ik het niet meer. Zelfs op de chagrijnigste dag maakt dit je nog blij. Heel veel kaas en bacon en wat broccoli, om toch nog wat groen te eten. Wat er eigenlijk niet bij hoort. Wat een calorieënbom. Maar die calorieën kunnen we wel gebruiken want die dansen we er straks allemaal weer af in de polonaise 😉 Vanaf zaterdag is het voor mij drie dagen carnaval.

De pasta die ik heb gebruikt is van De Cecco, voor mij het beste pastamerk en gewoon te koop in de supermarkt. De pasta heeft een heel mooie structuur, stevig maar wel glad en is vol van smaak. Voor de mac ‘n cheeese heb ik de ‘Casareccia, nr. 88’ gebruikt, een gedraaide buisvormige pasta. Heel lekker en geschikt voor deze schotel. Maar met macaroni zou het ook prima kunnen hoor. Het resultaat zal je sowieso smaken!

Mac n cheese met truffel en broccoli

Mac ‘n cheese met truffel en broccoli

4 personen, bereiding 25 minuten + 20-25 minuten oventijd

Ingrediënten
250 gram gerookte spekblokjes
Pasta voor 4 personen
1 ui gesnipperd
250-300 gram broccoli, in kleine roosjes
400-500 ml melk
4 eetlepels bloem
Boter
Truffelolie, scheutje
Verschillende kazen, ook pittige. 300-400 gr.
Broodkruim of paneermeel
Beetje mosterd
Zwarte peper
Zout

Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking (al dente) en voeg 3-4 minuten voor het eind de broccoliroosjes toe. Zet ook de oven aan op ongeveer 180 graden. Giet de pasta en de broccoli af en zet even tot gebruik aan de kant.

Bak in een koekenpan de spekjes uit totdat deze gaar zijn en voeg daarna de uit toe. Bak de ui even mee totdat deze wat begint te bruinen. Als het klaar is halen we het van het vuur en zetten we het aan de kant tot we het nodig hebben.

Nu gaan we een basis roux maken voor de kaassaus. Plaats een klein pannetje op het vuur (middelhoog) en smelt boter (niet bruin laten worden). Als dit helemaal gesmolten is voeg je de bloem toe en roer je dit met een garde en de boter tot een soort van bal. Deze moet heel even bakken zodat het bloem gaart. Voeg daarna met scheutjes de melk toe en blijf flink roeren. Als dit mengsel aan de kook raakt zal je zien dat het begint in te dikken. Als het te dik is voeg je nog wat melk toe.

Als de roux gereed is voeg je hieraan wat truffelolie, de kaas (bewaar wat voor eroverheen te strooien), mosterd, zout en wat zwarte peper toe. Blijf roeren tot de kaas volledig is opgenomen en het een gladde superlekkere kaassaus is geworden.

Voeg aan deze saus vervolgens de spekjes en de ui toe tot één geheel wordt. Vervolgens kan dit weer toegevoegd worden aan de pasta en broccoli totdat we één grote pot krijgen met lekkers. De inhoud van deze pot gaat volledig in een ovenschaal. Bovenop strooien we wat broodkruim of paneermeel (wordt ie crunchy van) en strooi de overgebleven kaas erover.

Plaats de schaal voor 20-25 minuten in de voorverwarmde oven en hij is klaar als er een goudbruin korstje op zit. Even laten afkoelen en dan genieten geblazen! Dat het jullie net zo goed mag smaken als bij ons!

Print Friendly