KERSTBORRELTIJD | Cranberry Ginger Fizz

KERSTBORRELTIJD | Cranberry Ginger Fizz

Morgen is het ‘al’ Kerstavond… en ik heb altijd het gevoel dat ik nog veel moet doen. Eén van de ergste dingen zit er gelukkig al op: de supermarkt. Mijn god zeg, wat is dat een beproeving voor mijn geduld. Maar ik heb het overleefd. En bijna alles van het lijstje kunnen vinden. En trouwens ook nog een parkeerkaartje gekregen van een meisje. Kerstsfeertje hoor…

Laatste dag van de Kerst-serie en bij al dat lekkere eten hoort een passend drankje. Deze borrel is een feestelijke toevoeging aan de kersttafel. De cranberry en het takje munt, wat puur voor de kerstshow is, maken het helemaal af.

Je moet er alleen wel wat moeite voor doen, want de cranberrysiroop maak je zelf. Maar het resultaat is er naar mijn mening wel zeker naar. Een friszoete roze cocktail die misschien iets te makkelijk weg drinkt. Maar ach, daar is het toch ook Kerstmis voor 😉

Cranberry Gin Fizz ingredienten Bombay Sapphire

Het recept van deze kerstcocktail vond ik op Pinterest maar komt origineel hier vandaan. Een recept met Amerikaanse afmetingen waar ik geen fan van ben. Met name omdat je eigenlijk een measuring set nodig hebt om 100% zeker te zijn van de hoeveelheden. De maatvoering hieronder is mijn interpretatie en indicatie. Doe het vooral ook een beetje op gevoel want dan wordt het toch wel lekker.

Cranberry Ginger Fizz cocktail

4 cocktails, bereiding 15-20 minuten

Ingrediënten
150 gram kristalsuiker
180 ml water
Ongeveer 50 cranberry’s
1/2 sinaasappel, in partjes
1 limoen, in partjes (in recept staat citroen, ik wilde limoen)
1/3 deel fles Gin (0.7L Bombay Sapphire)
Per cocktail:
Deel Ginger ale
Veel crushed ice
Paar cranberry’s
Takje verse munt (optioneel)

Benodigdheden
Cocktailglazen (ik had geen mooie, deze zijn iets te groot)
Iets om het ijs te crushen (blender bijvoorbeeld)
Cocktailshaker
Zeef
Muddler of houten lepel
Pitcher of heel grote beker
Steelpannetje

Zet een steelpannetje op matig vuur en breng het water en de suiker hierin al roerend aan de kook. Als het zachtjes kookt en de suiker helemaal opgelost is, kan het pannetje van het vuur en laat het afkoelen.

240 ml van deze siroop doe je nu weer in het pannetje en breng je weer aan de kook. Als het kookt voeg je de cranberry’s toe en zet je het vuur lager. Sudder voor 2-3 minuten totdat ze openbarsten en haal dan van het vuur en laat afkoelen.

Pak een pitcher of heel grote beker en doe daarin 90 ml cranberrysiroop en twee volle eetlepels cranberry’s. Voeg de sinaasappel- en limoenpartjes toe en ‘muddle’ (kneden met muddler of houten lepel) zo hard je kunt alles door elkaar zodat alle smaken vrijkomen. Roer de gin hierdoor en laat voor minimaal 5 minuten staan.

Zeef de inhoud van de pitcher in een andere beker en pers goed uit zodat er geen vocht onbenut blijft. Dit is de basis voor de cocktail en tot dit punt kan je de cocktail voorbereiden.

Zet de cocktailglazen klaar gevuld met crushed ice en een laagje Ginger ale (ongeveer 60ml per glas). Vul de cocktailshaker met ijs en doe de helft van het gin-cranberrymengsel erbij en shaken maar. Ongeveer 10 seconden of tot de shaker volledig (ijs)koud voelt. Haal het dopje van de shaker en schenk het uit via het zeefje aan de bovenzijde van de shaker in twee glazen. Herhaal met de andere helft van het mengsel en glazen. Vul de glazen naar wens af met wat crushed ice en wat cranberry’s, een takje munt en schijfje limoen.

Dan rest mij nu niets meer dan iedereen een fijne Kerst te wensen met hopelijk schandalig lekker eten en veel kneuterige gezelligheid.  Proost!

Kerstcocktail cranberry ginger fizz cocktail

 

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *