KERST | Pinxtos marathon

KERST | Pinxtos marathon

Dag twee van een Kerst-serie waarin ik wil laten zien wat voor mij Kerst is. Gisteren begonnen met Kerstavond en de worstenbroodjes. Op 1e Kerstdag maken we er al helemaal een spektakel van en maken we veel verschillende hapjes; tapas, pinxtos, kleine gerechtjes, een ware marathon.

Waarom wij dit zo leuk vinden? Het is een stuk gemakkelijker om klaar te maken voor zo’n grote groep mensen. Wij zijn nogal snel met een mannetje of 18. En je hebt voor ieder wat wils. Hou je niet van kaas? Dan sla je toch gewoon een ronde over. Zou jij graag een keer dat ene gerechtje willen proberen? Maak het maar! Het is super flexibel.

Hieronder wat ideetjes voor het pinxtos kerstdiner. Deze hapjes hadden we als voorproefje zondag bereid voor de verjaardag van mijn moeder. Ook super voor een feestje.

Gebakken garnalen in witte wijn op een broodje

Pinxtos gebakken garnalen witte wijn stokbrood

Garnalen zijn en blijven altijd een succes op feestjes. Daarom begonnen met deze garnalen die ik vorige week heb gepost. Het enige verschil is dat we het nu op een broodje doen. Let erop dat je een garnaaltje maar ook zeker wat van de lekkere saus op het broodje doet.

Pinxto Jamon Manchego met vijgenjam

Pinxto Jamon Manchego met vijgenjam

Deze pinxto is iets waar ik zelf veel van houd; Jamon! Hmmmmm…. helaas hebben we hier in Nederland in de normale supermarkt vaak niet de echt goede ham, maar bijgaande Serrano is een goede vervanger. Idealiter doen we hierop Manchego kaas, afkomstig van schapen, maar ook dat vind je hier in de normale supermarkt niet. Meeste kans heb je bij de Emté of een AH XL. Dus dit kaasje is een Kernhem classique, afkomstig van Coop. Omdat het een pittig kaasje is kwam dit het dichtste in de buurt van Manchego.

Ingredienten: 1 pakje Serrano ham, 1 kaasje (175 gr, bij voorkeur Manchego), 1 potje Vijgenjam, paar takjes Peterselie
Bereiden: Smeer de broodjes in  met wat vijgenjam. Daarop wat ham, daarop wat kaas wat je best een beetje leuk mag presenteren en prik het vast. Leg er een klein peterselieblaadje bij (met name voor de kleur) en klaar is kees!

Gehaktballetjes in tomatensaus met parmezaan en verse kruiden

Pinxtos tapas gehaktballetjes in tomatensaus verse kruiden parmezaan

Deze balletjes lijken erg op deze Albondigas, maar zijn weer net wat anders. Het gehaktrecept is bijna één op één als deze burgers.

Ingrediënten ballen: 1kg rundergehakt (goede kwaliteit), 1 venkel, 1 ui, 1 teen knoflook, scheut sojasaus, veel nootmuskaat en zwarte peper, zout, mosterd, een ei en paneermeel.
Ingrediënten saus: 2 blikken tomatenblokjes, 1 pakje Tomato frito, paar verse romaatjes of tomaten, 1 ui, 2 tenen knoflook, verse peterselie en basilicum, gedroogde tijm en majoraan, laurierblaadje en een scheut witte wijn.
Bereiding: Maal in een keukenmachine de venkel, ui en knoflook fijn. Bak dit in een koekenpan op laag vuur voor ongeveer 10 minuten totdat het zacht en lichtbruin is geworden. Laat goed afkoelen. Doe nu alle ingrediënten voor de ballen bij elkaar en kneed het goed door elkaar. Zet het gehaktmengsel minimaal 15 minuten in de koelkast en draai er daarna balletjes van. Ik heb ze voordat ze de pan in gingen snel bestrooid met wat bloem. Bak de balletjes in verschillende etappes omdat ze niet allemaal tegelijk in de pan passen (worden ze niet bruin). Bak niet te lang door maar haal uit de pan als ze goed wat kleur hebben.
Voor de saus start je met de gesnipperde ui, knoflook en gedroogde kruiden (ook laurier) in de pan aan te fruiten in olijfolie. Doe er daarna nog wat tomaatjes en peterseliesteeltjes bij. Blus af met witte wijn en laat voor de helft inkoken. Voeg daarna tomatenblokjes en tomato frito toe en laat minimaal een kwartier pruttelen. Zeef daarna de saus in een andere pan en proef goed. Misschien nog wat extra zout en peper toevoegen en daarna kunnen de ballen weer bij de saus. Als je de balletjes wil serveren kan dat direct uit de pan, of net als ik omdat ik ze eerder had gemaakt, warm ze op in een mooie tapas schaal in de oven. Doe er daarna wat Parmezaanse kaas en verse basilicum en peterselie overheen en smullen maar!

Gehaktmengsel voor balletjes

Vermenigvuldig dit aantal gerechtjes met 5 of 6 en je zit op het aantal gerechtjes wat er bij ons op 1e Kerstdag voorbij komt. Natuurlijk zal ik dit a.s. donderdag allemaal gaan vastleggen zodat dit na de Kerst gedeeld kan worden. En tussen de gerechtjes door? Dan vermaken wij ons vaak met een lekker drankje of een spelletje. Dit jaar gaan we voor het eerst Kerstkienen (Bingo) met allemaal cadeaus die we op onze zolders vinden. Dikke pret.

Morgen is de laatste dag van de Kerst-serie een echt Kerstdrankje zou al dit eten wel afmaken… To be continued…

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *