KERST | Gigantisch worstenbrood

KERST | Gigantisch worstenbrood

Het is bijna Kerstmis. Een paar dagen weer lekker maar (te) veel eten, (te) veel wijntjes drinken en veel gezelligheid met de familie. Ondanks dat ik ieder jaar al weet wat ik zal gaan doen en met welke mensen blijft het iets waar ik naar uit kijk. Dus vanaf woensdagavond mogen we weer…

Kerstavond vieren we bij familie waar we traditiegetrouw pasteitjes, worstenbroodjes, verse worst en brood eten. 1e Kerstdag vieren we ook bij familie en dan koken we vaak zelf. We koken dan geen groot 6-gangen kerstdiner maar veel hapjes. Soort tapas of kleine gerechten die we om en om op tafel zetten. Met als gevolg dat we uiteindelijk van 4 uur ‘s middags tot 2 uur ‘s nachts kunnen eten.

Gigantisch worstenbrood bacon
Dus mij leek het leuk om de laatste dagen voor Kerst gerechten te laten zien die thuishoren bij mijn Kerst. Te beginnen met worstenbrood, ideaal voor Kerstavond. Vroeger toen we nog klein waren gingen we naar de Kerst-mis in de kerk en aten we daarna met familie pasteitjes met ragout, verse worst en veel worstenbroodjes. Heel traditioneel maar voor mij echt Kerstmis. Inmiddels niet meer naar de kerk, maar de rest is hetzelfde gebleven.

Pas zag ik dit recept in het nieuwe boek van Jamie Oliver, Comfort food, staan; een gigantisch worstenbrood. Perfect voor een grotere groep mensen en weer net wat anders als een normaal Brabants worstenbroodje (die ook heel goed zijn natuurlijk). Onderstaand recept is een beetje anders dan in het boek omdat ik bepaalde ingrediënten niet had of kon vinden. Ook maakte ik het bladerdeeg niet zelf… maar dat maakte de smaak er niet minder om. Toch een erg lekker worstenbrood en voor mij de eerste keer dat ik salie heb gegeten. Is in combinatie met het gehakt en de bacon een mooie aanvulling.

Morgen vervolg ik mijn Kerst-serie met heerlijke hapjes voor 1e Kerstdag. To be continued……

Gigantisch worstenbrood salie bacon

Gigantisch worstenbrood

8 personen, bereiding 50 minuten + 40 minuten oventijd

Ingrediënten
500 gr gehakt (bij voorkeur varkensschouder, ik had 80% varken, 20% rund)
100 gr gerookte bacon of gerookt ontbijtspek
1 appel (ik had goudrenet), in stukken
2 uien, grof gesnipperd
15 gr verse salie (ik had een aantal takjes)
50 gr vers broodkruim
25 gr belegen Cheddar of belegen Goudse kaas (hadden ze niet, ik had Parmezaan)
Beetje sojasaus
1 groot ei
Nootmuskaat, best wel wat
Zwarte peper
Zout
Olijfolie

Bladerdeeg, pakje diepvries

Doe de stukken appel en bacon/spek in een keukenmachine en maal tot een fijn mengsel. Doe de stukken ui en de blaadjes salie erbij en hak even door. Zet nu een koekenpan op matig vuur met een flinke scheut olijfolie en doe het mengsel hierin. Bak voor ongeveer 15 minuten en roer regelmatig tot de uien zacht zijn geworden. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.

Doe het gehakt, broodkruim, zout, veel zwarte peper, nootmuskaat, beetje sojasaus en het afgekoelde uienmengsel in een kom. Rasp de kaas erdoor en meng alles met de hand goed door elkaar. Pak nu een klein stukje gehakt en bak even een teststukje, weet je meteen of het genoeg is gekruid. Te weinig is bij dit recept nooit goed.

Zet de oven aan op 190 graden. Ik heb gekozen voor bladerdeeg uit de diepvries ipv zelf maken (zoals in het originele recept van Jamie Oliver), dus monteer de plakjes deeg aan elkaar zo groot als je bakplaat is. Ik gebruikte de oven in mijn ouderlijk huis en die is niet heel groot, dus bij mij was het een gigantisch breed worstenbrood geworden. In een ‘normale’ oven zal de worst iets langer en minder breed worden.

Maak een grote lap van het bladerdeeg en maak van het gehaktmengsel een grote lange worst. Plaats deze een beetje uit het midden zodat er voldoende ‘flap’ overblijft om hem terug te vouwen. Klop het ei los en kwast het deeg ermee in. Vouw nu de langere zijde over het gehakt heen. Maak de randjes nu goed dicht en snij overtollig deeg weg. Kwast nu het deeg nogmaals in met het ei en plaats het voor 40 minuten in de oven tot het (donker) goudbruin is geworden en de vulling gaar is.

Snijd het worstenbrood in stukken en geniet er samen van!

Snijden gigantisch worstenbrood

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *