KERST | Gevulde parelhoen met truffelboter en dragon

KERST | Gevulde parelhoen met truffelboter en dragon

Aftellen… Over vier dagen is het alweer zover, kerstavond. Drie dagen gevuld met veel familie en met name veel eten. Om daarna met zijn allen weer onze goede voornemens op te dreunen voor het nieuwe jaar. Ja, de laatste weken van het jaar vliegen altijd voorbij. Voor we het weten zitten we weer in 2016.

Dus wat staat er bij jullie op het kerstmenu? Bij ons staat het in grote lijnen, al wordt het nog wel gefinetuned op dit moment. Het lastige aan het maken van een menu bij ons is de hoeveelheid mensen. 14 personen. Dan gaat het ineens over grote hoeveelheden. Maar we zijn er bijna uit.

Kerst - Gevulde parelhoen met truffelboter en dragon Voor Spek en Bonen

Voor diegene die nog wat extra kerstmenu-inspiratie kunnen gebruiken heb ik hier een receptje voor het hoofdgerecht uit mijn kerstmenu. Vorige week natuurlijk al het voorgerecht met de heerlijke oesters, vandaag is het vogeltje aan de beurt.

Een kalkoen is een welbekend kerst-vogeltje, alleen ik wilde graag een keer een ander vogeltje serveren. Bij de AH XL in Eindhoven hebben ze tegenwoordig veel soorten gevogelte te koop, waaronder de parelhoen. Een veredeld kippetje wordt ie ook wel genoemd. Een mooi vogeltje voor de kerst dus.

Kerst - Gevulde parelhoen met truffelboter en dragon en knolselderijpuree recept Voor Spek en Bonen

Succes allemaal met de laatste voorbereidingen voor kerst. Zal weer fijn dringen worden bij de AH om die felbegeerde ingrediënten voor een mooie kerst te bemachtigen. A.s. week zal ik dit kerstmenu afsluiten met een lekker toetje, nu nog even genieten van de zondag.

Gevulde parelhoen met truffelboter en dragon

2-3 personen. Voorbereiding  30 minuten, oventijd 1 uur

Ingrediënten

1 parelhoen (op kamertemperatuur, van de meesterslager*)
1 bakje truffelboter (kerstassortiment AH)
3 tenen knoflook
2½ el gedroogde dragon
250 g kastanjechampginons, in kwarten gesneden
2 sjalotten, gesnipperd
Ontbijtspek plakjes
1 klein bakje gerookte spekreepjes
Citroenpartje
Glas witte wijn
Zwarte peper
Zout

Vermeng de truffelboter met een ½ el gedroogde dragon, een beetje zout en wat peper en laat het op kamertemperatuur komen. De parelhoen is ook op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak het vel van de parelhoen voorzichtig los van het vlees, zodat je dit kunt vullen met truffelboter. Gebruik eventueel een lepel hiervoor zodat je overal goed bij kunt. Vul dit met de truffelboter en duw eventueel zodat overal de truffelboter gelijk verdeeld is.

Snijd de knoflook grof en vermeng dit met 2 el gedroogde dragon, peper en zout. Vul hiermee de holte van de parelhoen en voeg als laatste optioneel een citroenpart toe tegen het uitdragen.

Ik gebruikte mijn braadpan voor de bereiding, maar een braadslede kan ook. Doe een klein beetje olijfolie en het bakje spekjes in de pan. Bestrooi de hoen met wat zwarte peper en zout en scherm de borst af met plakjes ontbijtspek. Dit haal je eraf 20 minuten voor het eind zodat het velletje kan bruinen.

Leg de hoen op het spek en plaats de pan in de voorverwarmde oven. Braad de parelhoen voor ongeveer 50 minuten, en haal dus 20 minuten voor het eind het spek eraf. Op dit moment voeg je de kastanjechampignons toe en plaats je de pan terug in de oven.

Om te controleren of de parelhoen gaar is prik je met een satéprikker in de bil en als er doorzichtig vocht uit komt is ie gaar. Wikkel de parelhoen in aluminiumfolie en laat hem ongeveer 15 minuten rusten.

Plaats de pan op het vuur en voeg de gesnipperde sjalot toe om aan te fruiten. Voeg na ongeveer 5 minuten fruiten een glas witte wijn toe en roer de aanbaksels in de pan los. Laat de wijn zachtjes inkoken.

Serveer de parelhoen met de champignons. Ik had er een lekkere knolselderijpuree bij gemaakt. Recept voor een knolselderijpuree vind je hier. Smakelijk eten!

Ik ben nu alweer helemaal klaar met de kerstliedjes, liever een ander fijn zondagplaatje… enjoy!

 

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *