Jerk kip taco’s met mangosalsa

Jerk kip taco’s met mangosalsa

Jerk kip taco's met mangosalsa - Jamaicaanse Jerk kruidenmixBrrrrrrrrrrrr het is maar weer frisjes de laatste dagen. En wát een regen de laatste dagen zeg. Echt weer herfstig. De verwarming staat zelfs alweer aan. Ohhh dan mis ik toch wel de zomer en het warme zonnige weer. Maar er komt natuurlijk ook weer een mooie tijd aan met alle blaadjes die gaan verkleuren en de lange gezellige avonden bij de open haard.

Voordat we weer aan de pompoensoep en stoofpotten gaan nog één super vrolijk en zomers gerechtje: taco’s! ‘Maar die zijn toch hard?’ Jaa, in de Knorr wereldgerechten wel ja. Maar op Pinterest en bij Masterchef zijn het altijd kleine tortilla’s die gevuld worden met allerlei heerlijke dingen zoals pulled pork, vis, garnalen of net als ik; met kip.

Al vaker had ik gehoord van Jerk kruiden, een Jamaicaanse kruidenmix voor vlees en vis en eigenlijk dan op de barbecue. In een grillpan (of koekenpan) gaat het ook prima. Bijzondere aan deze kruidemix is de ‘all spice’ zoals ik in het recept zag staan. Mezelf helemaal suf gezocht in de winkel Jerk kip taco's met mangosalsa - mangosalsamaar ze hadden het niet. Na even wat gegoogle las ik dat all spice hetzelfde is als Piment, een pepersoort met een soort kaneelgeur/smaak. Bijzonder, maar heel lekker.

Die kruiden om de kip met een rode koolsalade én een zoetpittige mangosalsa maken deze taco’s echt een leuk gerechtje, de zomer is zeker weer even terug. En volgens mij is het nog gezond ook. Die taco’s zijn een blijvertje denk ik.

Jerk kip taco's met mangosalsa - Taco uit het vuistje

Jerk kip taco’s met mangosalsa

4 personen, voorbereiding 25 minuten met ongeveer 10-15 minuten bereidingstijd

Ingrediënten

Taco’s
500 gr. kippendijen/filet, in strips
3-4 tl Jamaicaanse Jerk kruiden (zie recept hieronder)
Gordita’s of kleine tortilla’s (van AH huismerk)
Veldsla
Rode kool salade (zie recept hieronder)
Limoenen, 4 stuks
‘Jerk’ mayo (zie recept hieronder)
Mangosalsa (zie recept hieronder)
Optioneel: geraspte kaas

Jamaicaanse Jerk kruidenmix
1 el knoflookpoeder
2-3 tl cayenne peper
2 tl uienpoeder
2 tl gedroogde peterselie
2 tl suiker, ik had bruine
2 tl zout
1 tl (gerookt) paprika poeder
1 tl piment poeder (all spice)
½ tl zwarte peper
½ tl gedroogde chilipeper
½ tl nootmuskaat
¼ tl kaneel

Rode kool salade
2-3 handen gesneden rode kool
1-2 el ‘Jerk’ saus (recept hieronder)
Sap van een halve limoen

‘Jerk’ saus
4 el mayonaise
2 el crème fraiche
Sap van een halve limoen
2 tl ‘Jerk’ kruiden

Mangosalsa
1 mango, in heel kleine stukjes
½ rode peper, in heel kleine stukjes
1 tomaat, in heel kleine stukjes
1 rode ui, in heel kleine stukjes
Beetje verse peterselie

Eerst beginnen we met de Jerk kruidenmix. Gooi alles bij elkaar in een bakje en mix heel erg goed. Voor de kip gebruiken we ongeveer 3-4 tl Jerk kruiden of als je wil nog meer. Zorg ervoor dat alle stukjes kip goed bedekt zijn en zet even aan de kant.

Daarna starten we met de mangosalsa. Gooi alle ingrediënten bij elkaar en roer goed door.  Even proeven en zet dan in de koelkast zodat de smaken goed kunnen mengen. Als het nog te zoet is kan er wat extra limoensap bij en hou je van pittiger snijd er extra pepers door.

Dit geldt ook voor de mayo, gooi het allemaal bij elkaar en goed roeren. Pas het eventueel nog een beetje aan naar jouw smaak..

En als laatste de koolsalade; ik had een voorgesneden zakje kool en daar een paar lepels van de saus gedaan (niet teveel, net voor de smaak) en wat limoensap.

Vervolgens kan je de kip bakken in een grillpan of koekenpan voor ongeveer een kleine 10 minuten tot deze mooi bruin gekleurd en gaar is. De gordita’s of tortilla’s heb ik een paar minuutjes in de magnetron gedaan zodat ze wat soepeler worden.

Doe nu wat veldsla op de tortilla, een klein beetje rode kool en daarop de kipstrips. Doe nu wat mangosalsa op de kip en nog een beetje kool (voor de kleur) daarop. Hierbovenop doe je nog een beetje saus en ik had nog een klein beetje geraspte kaas erop gedaan. Snij hierbij een schijfje limoen en druppel dit over het geheel. Vouw de tortilla samen en eet uit het vuistje de taco. ENJOYYYY!

 

 

En nu de zomer toch echt bijna voorbij is, nog ff schudden met die heupen met een taco uit het vuistje 😀

Jerk kip taco's met mangosalsa - klaar om te eten

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *