Italiaanse stoofpot – Pappardelle al Ragu

Italiaanse stoofpot – Pappardelle al Ragu

Na de carnaval hebben we een verstandig balansweekendje en daarom deze week geen borreltijd. Maar dan kunnen we het nog steeds wel heel gezellig maken. Want daar is deze stoofpot uitermate geschikt voor. Of nou heel de familie op zondag komt of je krijgt een grote groep vrienden over de vloer, met dit recept kan iedereen een bordje eten krijgen.

Zo had ik het pas ook gedaan toen er 12 eters kwamen. De ingrediënten voor onderstaand recept had ik ongeveer verdubbeld waardoor we met zijn allen hebben kunnen smullen van een goeie stoofpot. Het paste alleen bijna niet meer in de pan haha, dus zorg ervoor dat als je dat ook wil doen je eerst checkt of al het vlees in de pan past 🙂

Dit is een ideaal weekendrecept want het heeft natuurlijk wel wat uurtjes stooftijd nodig. Maar in het weekend begin je gewoon vroeg zodat je in de avond heerlijk kan genieten van de stoofpot. Dat is wat wij in ieder geval zeker hebben gedaan. Nog een goed weekend allemaal!

Pappardelle al Ragù Italiaanse stoofpot

Pappardelle al Ragù

4-6 personen, bereiding 60 minuten + 3 uur (minimaal) stooftijd

Ingrediënten
1,5 kg. ribrunderlappen (of ander stoofvlees)
1 grote ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gesnipperd
2 wortels, in stukjes
400-600 gr tomatenblokjes
2 eetlepels tomatenpasta
250 ml droge rode wijn
375 ml runderbouillon
375 ml water
50 ml rode wijnazijn
60 ml olijfolie
4 laurierblaadjes
Paar takjes verse tijm
Beetje majoraan
Eén eetlepel suiker
Zout
Peper
Bloem om het vlees te bestuiven

Pappardelle (of andere pasta)
Parmezaanse kaas
Verse basilicum

Snij het vlees in grove stukken en bestuif met bloem. Bak ombeurten in een grote stoofpan rondom bruin in de olijfolie en haal uit de pan. Doe dit tot al het vlees bruin is gebakken en zet aan de kant.

Doe nieuwe olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook in de aanbaksels. Voeg daarna de wortel, de laurier, majoraan en tijm toe en bak even mee. De tomatenpuree mag er daarna ook nog bij zodat die wat meegebakken wordt.

Blus nu alles af met de rode wijn en roer goed langs de randen zodat de aanbaksels los komen. Na een paar minuutjes is het een beetje ingeslonken en kan de bouillon, water, tomatenblokjes, azijn en suiker toegevoegd worden. Breng het geheel al roerend zachtjes aan de kook en matig het vuur. Het vlees kan er nu weer bij.

Laat nu de stoofpot minimaal 3 uur staan op een laag vuur en roer af en toe door. Na drie uur ongeveer (misschien iets eerder) zou het vlees uit elkaar moeten vallen. Haal de stukken vlees uit de pan en maak het vlees los zodat je draadjesvlees krijgt. Herhaal dit tot al het vlees draadjes zijn geworden en doe terug in de pan.

Kook nu de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking (of maak hem zelf!). Giet de pasta af en voeg nog wat olijfolie toe. Doe wat pasta op een bord en doe daarop wat heerlijke Ragù. Maak af met wat verse basilicum en natuurlijk Parmezaanse kaas. Zet ook wat kaas op tafel zodat je gasten nog wat bij kunnen pakken. Buon appetito!

Italiaanse stoofpot Ragù

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *