Groene bloemkoolsoep met boerenkool en toast

Groene bloemkoolsoep met boerenkool en toast

Soepie? Ja graag met deze koude dagen. Pfff ben er wel een beetje klaar mee met de kou, en dat terwijl we (volgens mij) niet eens zo’n strenge winter hebben gehad. Maar je hebt af en toe alweer van die dagen dat de zon zo mooi schijnt en dan zie ik mijzelf alweer op het terras met een koude rakker. Nog even geduld, tot die tijd maar blijven genieten van het warme haardvuur met een goeie kop warme soep.

Een soepje is voor mij niet genoeg, daar moet nog wel ‘iets lekkers bij’. Dit keer was het wel iets speciaals, op een toastje in dit geval. Heb namelijk met een klein beetje van de La Trappe Oak Aged, beenham, ui, knoflook en slagroom een heerlijk gerechtje gemaakt. Eigenlijk zonde van het bier, maar met het kleine scheutje wat ik heb gebruikt was er wel een super lekkere smaak! Met een ander donker biertje lukt het ook vast en zeker.

En dan staat de carnaval alweer voor de deur! Hebben jullie er al zin in? Ik wel in ieder geval. En dit gerecht is natuurlijk ook super handig voor die zware dagen met vaak slecht eten. Echte vitaminebom die soep en dat lekkere toastje gaat er dan ook vast en zeker in! Smakelijk!

Groene bloemkoolsoep met boerenkool en in bier gesmoorde beenham ui en knoflook op toast

 

Groene bloemkoolsoep met boerenkool en in bier gestoofde beenham op toast

Soep ongeveer een liter, beenham op toast 2 personen, bereiding 25 minuten.

Ingrediënten
Soep
1 bloemkool, in roosjes
Paar handjes gesneden boerenkool
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gesnipperd
2 (groente) bouillonblokjes
Ongeveer 1 liter water
100 ml slagroom (naar wens)
Dille, voorkeur vers, ik had gedroogd
Beetje kerriepoeder
Zwarte peper, vrij veel
Zout, naar smaak
Voor meer binding: aardappel toevoegen
Olijfolie

In bier gestoofde beenham op toast
Beenham blokjes, 250 gram
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
Scheutje bruin bier
Scheutje slagroom (wat over is van de soep)
Optioneel: champignons
Olijfolie

Toast (of een broodje)

Doe olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook even aan met een klein beetje zout en kerrie als je dat lekker vindt. Als de ui en knoflook glazig zijn na ongeveer 3 minuten voeg je de bloemkoolroosjes toe. Kort daarna het water en de bouillonblokjes. Laat voor minimaal 10 minuten koken tot de bloemkool zacht is geworden.

Doe ondertussen wat olijfolie in een andere pan en bak hierin de beenham totdat je goudbruine randjes ziet. Voeg dan de ui en knoflook toe en bak deze even mee totdat ze beginnen te kleuren. Blus het dan af met een scheutje bier en laat even inkoken. Voeg daarna wat slagroom toe en laat het nog even inkoken.

Ondertussen zal de bloemkool gaar zijn en kunnen voor de laatste 3-5 minuten de boerenkool erbij totdat deze wat zachter is geworden. Pak een staafmixer en pureer de soep glad. Ik heb aan het einde nog wat slagroom toegevoegd omdat ik dit lekker vind, maar is niet per se nodig. Maak het af met nog wat dille, zwarte peper en zout naar smaak.

Toast het broodje en beleg het rijkelijk met de beenham. Koppie soep erbij en smullen maar!

 

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *