Gestoofde kippenbout in Bokbier met gekarameliseerde witlof

Gestoofde kippenbout in Bokbier met gekarameliseerde witlof

Wat een ongelofelijk memorabel moment! Dit is gewoon alweer de 100e post op Voor Spek en Bonen. 100 posts en ruim een jaar verder, een bewogen jaar. Veel gebeurd, meegemaakt en met name genoten. Genoten van veel lekker eten, goeie drankjes, gezelligheid met vrienden, knuffelen met de katten en een poging doen met het groen. Haal nog steeds uit al die dingen zoveel voldoening dus stoppen of stilzitten zal voorlopig niet gebeuren.Nieuw betegelde keukenwand Voor Spek en Bonen

Het is vandaag ZONdag, met de nadruk op ZON. Wat een prachtige dag is het vandaag. Goei weerke om nog voor een laatste keer het terras op te gaan. Of om een heerlijke zondagse maaltijd te koken. Wat ik momenteel weer superfijn in mijn keukentje doe met de nieuw betegelde achterwand, mooi is het geworden hè!

Het Bokbierseizoen is nog in volle gang en ik vind dat je daar toch minimaal wel één keer mee moet koken, gewoon omdat het herfst is. En natuurlijk omdat je er zo’n lekkere dingen mee kan maken. Net als de kip in dit Gekarameliseerde witlof Voor Spek en Bonenrecept. Samen met gekarameliseerde witlof, wat ik nog nooit op deze manier had gegeten. Topcombinatie al zeg ik het zelf.

Dus wat gaat het worden deze zondag? Voor mij zit er wellicht nog wel een klein terrasje aan en vanavond genieten bij Radio Royaal. Ik zeg dat wordt een goede zondag. Hopelijk voor jullie ook! Enjoyyy! (onderaan de post nog een uiterst lekker setje om je deze zondag te begeleiden)

Gestoofde kippenbout in Bokbier met gekarameliseerde witlof

2 personen, bereiding kippenbouten 1 uur, bereiding witlof 20 minuten.

2 grote kippenbouten
1 klein bakje champignons
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook
125 gr spekjes
1 flesje (Bavaria) Bokbier
Paar takjes verse tijm
Zout
Peper

Gekarameliseerde witlof
3 witlof stronkjes, harde kern verwijderd, in smalle parten
2 el boter
2 el kristalsuiker

Dep de kippenbouten droog, voorzie ze van zout en peper en zet een pan op hoog vuur. Bak de kippenbouten goed aan in de pan tot het velletje een mooi goudbruin kleurtje krijgt. Zorg er echt voor dat ie een mooi kleurtje krijgt want dat geeft een lekkere smaak. Haal de bouten nu even uit de pan en zet ze even apart om de saus te maken.

Bak nu de spekjes in de pan tot ze beginnen te kleuren en voeg daarna de ui toe. Bak deze even mee en daarna volgt de knoflook met de gesneden champignons. Bak alles lekker aan om aan het einde nog de verse tijm toe te voegen. Als alles goed gebakken is blus je het af met het flesje Bavaria bokbier. Roer goed door en maak eventuele aanbaksels los zodat die mooi integreren in de saus. Na een paar minuutjes kunnen de bouten terug inde pan. Zet het vuur lager, zodat het lichtjes kookt, en doe een deksel half op de pan. Laat dit ongeveer een half uur zachtjes pruttelen.

Voor de gekarameliseerde witlof  zet je een grote pan op het vuur en daarin laat je twee eetlepels boter smelten. Zet het vuur niet te hoog. Voeg daarna de twee eetlepels suiker toe en laat dit alvast heel zachtjes pruttelen. Je kan nu de witlofjes daarin leggen. Bak de witlofjes voor ongeveer 5-6 minuten en voeg dan nog wat zout en peper toe.

Ik had een knolselderijpuree gemaakt bij de kippenbouten, heerlijk bij de saus. Recept voor een knolselderijpuree vind je hier. Maar je zou dit ook kunnen eten met een lekker brood erbij om in de saus te dippen of met frietjes. De mogelijkheden zijn eindeloos 😉

Na drie kwartier stoven zal je kip altijd wel klaar zijn. Maak de borden op met wat puree, daarop de kippenbout en daarom heen leg je de witlofstronkjes. Nog wat extra saus erbij omdat ie zo lekker is en smullen maar! Smakelijk!

Bier - Kippenbout wordt gestoofd in het bokbier

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *