Gemarineerde tonijn met spaghetti aglio olio

Gemarineerde tonijn met spaghetti aglio olio

Toen zondag aan mijn vriend werd gevraagd of hij graag wat stukken tonijn wilde hebben riep ik al vanaf de bank: JA! Moet zeggen dat ik eigenlijk nog nooit tonijnsteak heb gegeten (behalve sushi dan) maar kan alleen maar goed zijn als het een steak is toch 😉 Het lijkt er ook wel een beetje op, nog best ‘vlezig’.

Omdat mij gebakken (of net dichtgeschroeide) tonijn wat flauw van smaak leek wilde ik graag een smaakvolle marinade maken. Ik had nog wat sinaasappels liggen en heb daaraan wat balsamico toegevoegd (twijfelde nog over soja), knoflook en wat suiker. Daarna kort aan beide zijden dichtgeschroeid aan en uit de pan. Dan is de tonijn nog best rauw van binnen, maar dat vind ik lekker. Lijkt het nog een beetje op sashimi 😉

Olijfolie extra vierge Spanje

Voor de pasta is het wel echt belangrijk dat je een goede olijfolie gebruikt. Ik heb qua olijfolie een luxeprobleem; de ouders van mijn vriend hebben een eigen olijfboomgaard in Spanje en persen eigen olijfolie waarvan wij het gehele jaar door genieten. Maar ik heb een tijdje terug ook een aantal flessen speciale olijfolies cadeau gekregen van mijn ‘schoonouders’. Ook afkomstig uit verschillende gebieden in Spanje. De linkerfles is al open en is heel lekker. Deze olie gebruik ik veel voor salades. Ik vond dat deze spaghetti ook wel deze speciale olie verdiende.

Het is uiteindelijk een heel simpele pasta maar door de simpele goede ingrediënten super lekker. Afmaken met een klein beetje Parmezaanse kaas (die ik vergeten ben op de foto). Met dat lekker (toch wel subtiel van smaak door korte marinadetijd bij mij) gemarineerde visje erbij een heel goede maaltijd.

Gemarineerde tonijn met spaghetti aglio olio

Gemarineerde tonijn met spaghetti aglio olio

2 personen, bereiding 30 minuten + min. 15 minuten marinadetijd

Ingrediënten
1 of 2 rode pepers (wat je lekker vindt), zaadjes eruit en klein gesnipperd
2 grote of 3 kleine tenen knoflook, klein gesneden of geperst
Spaghetti voor twee personen
Olijfolie extra vierge
2 tonijnsteaks
Rucola
(eigenlijk verse peterselie maar kon ik niet vinden buiten in het donker)

Marinade
Balsamicoazijn (ongeveeer 2 à 3 eetlepels)
Sinaasappelsap (van ongeveer een halve sinaasappel)
1 teentje knoflook, fijn gesneden
Klein beetje bruine suiker
Olijfolie
Peper
Zout

Voeg alle ingredienten van de marinade samen. De hoeveelheden zijn vooral richtlijnen, proef even voordat je het over de vis giet. Zet de marinade aan de kant en spoel de tonijnsteak af met water. Dep daarna goed droog. Giet de marinade over de steaks en laat minimaal 15 min. staan. Draai af en toe een keer om.

Kook de spaghetti volgens aanwijzingen op de verpakking, giet af en spoel daarna af met kraanwater. Zet aan de kant.

Doe veel olijfolie in een pan en fruit hierin de knoflook en pepers in de olie. Laat ondertussen een grillpan gloeiend heet worden. Na het fruiten van de knoflook en peper voeg je de spaghetti toe. Goed omschudden dat het goed mengt met de knoflook en pepers.

Als de grillpan gloeiend heet is leg je de steaks in de pan. Ongeveer 1,5 min. per kant zorgt voor een grillstreep en is hij nog lekker ‘rauw’ van binnen. Zo vind ik hem lekker…. liever wat meer doorbakken moet je hem langer doorgrillen.

Voeg aan het einde nog wat olijfolie toe bij de spaghetti en peper en zout. Doe de spaghetti op een bord met daarop wat rucola en die glanzende tonijnsteak. Maak af met wat Parmezaanse kaas als je dat lekker vindt. Smakelijk!

Print Friendly