Gehaktmuffins met bacon in kikkererwten tomatensaus

Gehaktmuffins met bacon in kikkererwten tomatensaus

Even een paar daagjes rust van de hitte… dan krijg je tenminste weer zin om te eten. Ik in ieder geval. De eetlust verandert heel snel bij mij als het zo heet wordt. Dan gaat toch eerder de barbecue aan bij een nog schappelijk warme temperatuur, maar zo heet als afgelopen weekend wordt het toch een simpele salade. De eetlust is minder en alleen zin in knapperige, koude dingen.

Maar vandaag dus niet! Vandaag kunnen we weer eens een keer in de keuken staan om een (hart)verwarmend lekker gerecht te maken. En wel deze: Gehaktmuffins! Geniaal of niet? Moet zeggen dat het ook écht lekker was. Met weer net wat andere kruiden voor de muffin dan het ‘reguliere gehaktrecept’ en het is omwikkeld met BACON. What’s not to like hè.

Gehaktmuffins in de maak!

Het is echt super easy om te maken en bovendien ‘best’ gezond. Naast het stukje brood laat je de rijst, aardappel of pasta in dit gerecht achterwege. De gezonde kikkererwten geven je meer en betere voedingsstoffen en vullen net zo goed als aardappels of pasta doen. Door het beetje pittig wat je toevoegt wordt de saus een perfect gerecht voor vandaag. Want als ik zo naar buiten kijk word ik niet heel vrolijk van de grijze lucht in Eindhoven. Zo krijg je het vanzelf weer warm.

Maar wellicht dat onderstaand nummer daar ook nog bij kan helpen. Toen ik dit nummer pas live hoorde, in de zon op de mainstage bij Werchter, kreeg ik het ook warm. En daarom mooie herinneringen bij dit nummer, maakt me altijd weer vrolijk op zo’n grijze dag als vandaag.

Dit in combinatie met die heerlijke gehaktmuffins laten me toch nog even genieten vandaag. Even wat regen nu is ook niet zo heel erg, want alles wat nu valt kan a.s. weekend niet meer vallen. Dan is het volgende festival aan de beurt: Graefenthal festival. Wordt een bijzondere; die is namelijk op een klooster 🙂 Daar later meer over, voor nu smakelijk en nog een fijne grijze dag!

Gehaktmuffins omwikkeld met bacon en met kikkererwten tomatenstoof

Gehaktmuffins met bacon in kikkererwten tomatensaus

4 personen, bereiding 30 minuten + 20-25 minuten oventijd

Ingrediënten
Gehaktmuffins:
1 fijn gesnipperd uitje
1 teen knoflook gesnipperd
1 volle tl gemalen koriander
1 afgestreken tl gemalen komijn
2 tl gedroogde peterselie
½ tl nootmuskaat
2 volle tl pittige mosterd
1 ei
Paneelmeel
500 gr rundergehakt
12 plakjes bacon
Wat drupjes Worchestershiresaus
Zwarte peper
Zout

Kikkererwten tomatensaus:
1 ui, in kleine stukjes
1 teen knoflook gesnipperd
1 blik kikkererwten van 400 gram
1 blik tomatenblokjes van 400 gram
½ pakje tomato frito
2 el balsamicoazijn
2 el Worchestershiresaus
1 tl gerookt paprikapoeder
Chilivlokken, naar smaak (of verse rode peper)
Blaadjes van 4 takjes verse tijm
Olijfolie

Optioneel:
Brood
Sla

Bak de ui met knoflook voor de muffins op een laag vuur zodat ze glazig en zacht zijn. Laat afkoelen. Voeg daarna alle ingrediënten voor de muffins, muv de bacon, in een grote schaal en meng dit goed door elkaar. Paneermeel naar wens gebruiken of tot het gehakt niet meer te klef aanvoelt. Voeg ook de afgekoelde ui en knoflook toe. Laat het gehaktmengsel in de koelkast nog even 10 minuten afkoelen.

Warm de oven voor op 200 graden. Vet een muffinbakvorm in met wat olie of boter en bekleed de vormpjes met twee plakjes bacon. Doe nu wat gehakt in de bakjes over de bacon zoals je met normale muffins ook zou doen. Op de foto hierboven zie je hoe vol wij de vormpjes hadden gedaan. Als je hiermee klaar bent en de oven is voorverwamd kan je de muffins voor ongeveer 20-25 minuten bakken in de oven, afhankelijk van hoe snel jouw oven gaat.

Plaats nu de pan waar je eerder de ui en knoflook in bakte terug op het vuur en doe er wat olijfolie in. Fruit nu de andere ui en knoflook even aan en bak meteen de verse tijm, gerookt paprikapoeder, de chilivlokken (of rode peper), zout en peper mee. Laat dit ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken en blijf goed doorroeren. Voeg nu de kikkererwten, tomatenblokjes en frito, Worchestershiresaus en balsamicoazijn toe. Laat dit aan de kook komen en zet het vuur daarna lager. Laat het nu nog 10 minuten zachtjes door pruttelen. Proef nog even goed en voeg als het nodig is nog wat extra zout en peper toe.

De muffins zouden nu ook bijna klaar moeten zijn. Doe op een bord flink wat kikkererwten tomatensaus en plaats daar bovenop de muffin. Maak het af met een stuk brood en wat sla. En nu genieten maar! Smakelijk!

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *