Galette met pompoen, aubergine en bacon

Galette met pompoen, aubergine en bacon

Ik was op bezoek geweest bij mijn ouders in Boekel en ook daar was het oogsttijd, dus had een paar mooie doch kleine aubergines van mijn pa gekregen. Zus was erg jaloers dat hij ze weggaf want ze was bang dat er te weinig over bleven, haha. Er waren echt zoveel aubergines, die krijgt zij deze herfst niet op.

Ik eet niet vaak aubergine dus had nu ook moeite met verzinnen wat ermee te maken. Maar zin in een echt herfstgerecht had ik wel. En toen zag ik ergens een recept van een hartige taart en dacht toen terug aan die keer dat ik een galette heb gemaakt. Een galette wordt doorgaans met fruit gemaakt, maar wat een geniaal idee om er een hartige taart van te maken. Een galette is een super makkelijke taart want hiervoor heb je namelijk geen spring- of cakevorm nodig, maar vouw je hem gewoon naar binnen toe dicht. Kind kan de was doen, of een taart maken in dit geval.

Aubergines moestuin Boekel

Het deeg voor de galette kan je best makkelijk zelf maken, maar omdat het een doordeweekse avond was en ik geen zin had in deeg maken, kocht ik een pakje deeg voor hartige taart uit de diepvries. Het was echt een probeersel waarbij ik bacon (spekreepjes) heb gebruikt icm serranoham. Moet zeggen dat het best zout wordt, dus niet teveel spekreepjes eronder doen of ipv serranoham katenspek nemen. Verder toch wel een toprecept want je kan eindeloos combineren met soorten vullingen. Nu gekozen voor pompoen (lekker herfstig), spinazie, uit, bacon en wilde eigenlijk Gruyère kaas. Had de Jumbo natuurlijk niet, dus was het Emmentaler geworden. Ik had bij de galette nog een heel simpele groene salade om het af te maken, hoeft niet per se maar is wel een lekkere opfrisser. Ik zou zeggen gewoon maken die galette en smuller maar!

Hartige galette met pompoen, aubergine en bacon

 

Galette met pompoen, aubergine en bacon

4 personen, bereiding 40 minuten + 30/35 minuten oventijd

Ingrediënten
2 kleine aubergines of 1 grote, in blokjes
1 zakje pompoenblokjes (Jumbo)
200 gr spinazie (ik had diepvries)
1 ui in halve dunne ringen
100-150 gr spekblokjes (wat je lekker vindt, wordt wel zout)
5 plakken Serranoham (kan ook vervangen worden voor katenspek)
1 pakje deeg voor hartige taart
1 ei (beetje overhouden voor insmeren taart)
Beetje melk
75 ml Griekse yoghurt (had ik staan, kan vervangen worden voor room bijv)
Gruyère (of andere geraspte kaas)
Zwarte peper
Zout
Komijn (voor pompoen, optioneel)
Kaneel (voor pompoen, optioneel)
Nootmuskaat (voor pompoen, optioneel)

Bakplaat
Bakpapier
Oven, 200 graden (hetelucht 180)

Bak de pompoenblokjes aan in de pan met wat olie en kruid als je dat lekker vindt met wat komijn, beetje kaneel, nootmuskaat, peper en zout. Bak even goed aan voor een kleine 10 min, haal uit de pan en doe in een schaal. Bak in diezelfde pan de aubergine ook even goed aan met wat peper en zout. Voeg daarna toe bij de pompoen. Ontdooi ondertussen de spinazie en het hartig deeg.

Bak in een ander pan de spekjes uit en voeg daaraan later de ui toe en bak totdat deze goed glazig zijn geworden. Zet het vuur daarna wat lager.

Doe bakpapier op een bakplaat en schik de lapjes deeg zo dat je er straks een grote cirkel van kunt maken. Duw de lapjes deeg aan elkaar dat het één geheel wordt. Je moet straks de randen nog dicht kunnen vouwen dus leg de vulling als een cirkel in het midden.

Maak van de plakjes Serranoham een bodem in de vorm van een soort cirkel, hierop komt de vulling. Bewaar 1 plak om bovenop te verkruimelen later. Klop een ei los in een bakje en doe daar Griekse yoghurt (je kan ook room pakken maar ik had niets anders in de koelkast) en wat melk om het losser te maken. Lekker wat kaas er alvast bij en zout en peper, goed mixen.

Doe nu eerst de pompoen en aubergine op de ham en vervolgens de spinazie daarop. Dan de spekjes met ui mix erover verdelen. Snij de rand van het deeg zo goed mogelijk als een cirkel en start daarna met het naar binnen vouwen. Alles mooi samenpakken en goed aan laten sluiten. De mijne was niet supernetjes, maar eigenlijk maakt dat helemaal niks uit. Smaakt toch wel goed 😉

Giet het eimengsel over de bovenzijde en als het kan ook wat onder de randen zodat overal wat komt. Strooi nu lekker veel kaas over de bovenzijde en kruimel er nog wat ham tussen. Smeer het deeg aan de buitenzijde in met het overgebleven ei en plaats hem voor 30 à 40 minuten in de oven. Als hij mooi goudbruin is is ie klaar! (hieronder nog wat foto’s van de galette constructie)

Galette makenGalette vullen

 

Galette uit de oven

Galette klaar voor de oven

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly