Dieet: Biefstuk met champignons, bloemkoolpuree en groene groenten

Dieet: Biefstuk met champignons, bloemkoolpuree en groene groenten

Geen gluten, geen zuivel (dus zelfs geen Parmezaanse kaas!), suikers, soja, zetmeelproducten en eigenlijk alles wat verwerkt is. Oh ja, geen bier. Wel een glaasje wijn. Kan begrijpen dat dan wel een beetje de moed in de schoenen zak, als je aan zo’n dieet begint. Want dat zijn vaak net de dingen zijn die je lekker vindt. Mijn beste vriend waagt zich eraan in de hoop wat stabielere darmen te krijgen. Dat vind ik een mooi initiatief dus toen ik ervan hoorde en hij toevallig bij mij kwam eten ging ik de uitdaging aan; ook al heb je zo’n beperkend dieet, je kan altijd nog echt wel iets lekkers koken.

Maar dat viel niet echt mee….. als je door de supermarkt loopt kom je erachter dat bijna ieder product in het schap (met uitzondering van de écht verse groenten) niet geschikt zijn. Geen E-nummers… ja daar ga je al. Geen zuivel of zetmeel….zit ook bijna overal in. Eén ding mocht gelukkig wel en dat was een goed stuk vlees, zonder marinade, dat wel. Maar een lekkere pepersaus of rode wijn saus gaat niet, zit teveel room of boter in. Dus dan maar wat champignon en ui bakken in het overgebleven vet (jaa ik heb een beetje gesmokkeld bij het bakken van de biefstuk, maar dat kan eigenlijk niet anders, zonde van het vlees. Dus gebakken in olijfolie met wat boter).

Wat eet je er nou bij als je geen aardappelen, ook geen zoete aardappel, rijst, ook niet volkoren, pasta, ook niet volkoren, geen wraps, geen enkele soort graan, dus ook geen spelt of boekweit, er blijft echt niet veel over. Bloemkoolpuree zou kunnen, ook lekker en gezond. Ook daar een beetje gesmokkeld door hem wat romiger te maken met amandelmelk. Erbij nog wat courgette en groene boontjes (eerst kort geblancheerd) in olijfolie gebakken.

En het was echt lekker! Ondanks dat ik nooit had gedacht met zoveeeeeel beperkingen zo lekker te eten. Hij denk ik ook niet. Ja een dieet is klote, maar je mag nog steeds biefstuk. Dan eet je dat toch gewoon wat vaker, zou ik niet heel erg vinden 🙂

Biefstuk met champignons, bloemkoolpuree en groene groente

Biefstuk met champignons, bloemkoolpuree en groene groenten

2 personen, bereidingstijd 30 min.

Ingrediënten
2 mooie biefstukken, zonder toevoegingen
3/4 bakje champignons
1 rode ui
1 bloemkool
1 courgette
200 gr sperziebonen
Amandelmelk
Beetje roomboter
Olijfolie
Zout
Zwarte peper
Nootmuskaat
Cayennepeper
Kook de bloemkool in een laagje water gaar. Snij de uiteinden van de sperziebonen en kook deze even kort. Snijd de courgette in halve maantjes. Snij de champignons in bitesize stukjes en de ui in (halve) ringen.

De biefstuk is op kamertemperatuur. Laat een pan heet worden met olijfolie en wat roomboter. Schroei de biefstukken aan beide zijden dicht en voeg ondertussen peper en zout toe (ik doe dat als ze in de pan liggen in ieder geval). Bak de biefstuk naar gewenste bereiding, ik hou van medium rare. Dat is ongevveer 4 min (schat ik) per zijde. Zet ondertussen een andere pan op het vuur voor de groenten en voeg wat olijfolie toe. Haal het vlees uit de pan en laat het rusten onder aluminiumfolie. Doe nu de champignons en uien in het achtergebleven bakvet van de biefstukken en bak ze even aan tot ze zacht en een mooie kleur hebben. Bak de groenten ook op hoog vuur aan in de andere pan en voeg peper, zout en wat cayennepeper toe.

Ik heb de bloemkoolpuree met een mixer gemaakt maar daardoor kreeg hij geen super gladde textuur. Je kan denk ik beter een staafmixer of blender hiervoor gebruiken. Ik heb nu wat amandelmelk toegevoegd en had eigenlijk ook nog wat roomboter mogen hebben. Beetje peper, zout en nootmuskaat toevoegen.

Hoop dat het smaakt, enjoy!

Print Friendly