Ceviche van zalm met avocado, venkel en biet

Ceviche van zalm met avocado, venkel en biet

Ceviche? Was da? Dat kreeg ik te horen toen ik zei wat het voorgerecht voor een etentje was. Zie dit gerecht de laatste tijd wat vaker voorbij komen, dus ik wilde het ook wel eens proberen. Ceviche is een Zuid-Amerikaanse manier van rauwe vis eten door hem te garen in limoensap. Limoensap (maar ook bijv. citroensap) hebben de eigenschap om de structuur van de eiwitten te veranderen zodat de vis na aanraking met het sap gaar wordt. Leek me leuk om een keer te testen.

Alleen bij het snijden van de vis kwam ik er nogal snel achter dat mijn mes bij lange na niet goed genoeg was om dunne plakjes van de zalm te snijden. Dus maar snel het recept aangepast en kleinere blokjes van de zalm gesneden. Al met al was het een geslaagde aanpassing want het eindresultaat mag er nog steeds wezen. En het was ook heel lekker!

Heel frisse zalm met avocado met daarbij de wat aardse smaken van de biet met de venkel. Als drankje had ik nog een kleine mango-aardbeicocktail gemaakt en dat ging er goed bij. Een heel geslaagd voorgerecht die ik zeker vaker ga maken, wellicht in een andere variatie.  Je zou het eens moeten proberen!

Ceviche van zalm met avocado venkel en rode biet

Ceviche van zalm met avocado, venkel en biet

4 personen, bereiding 40 minuten.

Ingrediënten
Dressing
Sap van 2 limoenen
4cl witte wijn
6cl olijfolie, bij voorkeur extra vierge
2el poedersuiker
1/2 rode peper, heel fijn gesneden
2 sjalotten, heel fijn gesneden
Zwarte peper
Zout

4 zalmmoten, zo vers mogelijk
2 avocado’s
1/2 venkel
2 rode bieten
Beetje peper en zout

Als je rode bieten met schil hebt kook ze dan eerst 25-30 minuten in water, giet af en laat afkoelen tot je ze gaat gebruiken.

De dressing maak je het beste in een schaal met garde. Pers de twee limoenen uit en voeg hieraan de olijfolie, wijn en poedersuiker toe. Roer goed met de garde door tot het één geheel is. Voeg daarna de rode peper toe en roer goed door. Aan het einde voeg je nog de sjalot toe en flink wat zwarte peper en wat zout. Nog een keer goed roeren en proeven. Als het lekker is, issie goed 😉 Zet even aan de kant tot gebruik.

Snij de zalm in kleine blokjes en de avocado ook. Meng deze voorzichtig door elkaar dat de avocado zo heel mogelijk blijft. Voeg daarna de dressing hieraan toe, roer goed door en zet voor ongeveer 15 minuten aan de kant.

Pak een schaal en doe hier wat ijsklontjes in en wat water zodat je ijswater krijgt. Snij de venkel in heel dunne reepjes en leg deze reepjes in het ijswater. De venkel krult een beetje op en wordt super knapperig. Laat in het water liggen tot je het bord gaat opmaken.

Als de biet nog niet geschild is doe je dat nu en snij je van de bieten heel dunne plakken. Snij ze zo dun dat je rondjes in de biet kan zien. Leg de bietenplakjes op de bordjes in de vorm van een bloem. En maak in het midden hiervan een mooi rondje met de zalmceviche. Je kan hier zo’n ring voor gebruiken, ik had een plastic beker doormidden geknipt. Werkte ook. Druk een beetje aan en dan blijft het mooi staan.

Pak wat venkel, schud het water eraf en leg dit als een bolletje bovenop de zalm. Maak af met nog een klein beetje peper en zout en het kan geserveerd worden. Smakelijk!

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *