Borreltijd | La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch 18

Borreltijd | La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch 18

Gisteren had ik het genoegen om een bezoek te mogen brengen aan de Koningshoeven, de trappist brouwerij van La Trappe. Oh wat was het leuk… de rondleiding werd gegeven door een grote liefhebber en de passie spatte er vanaf. Anderhalf uur hebben we gelachen en zoveel mooie dingen gezien. Want er gaat veel meer schuil binnen de kloostermuren dan ik van tevoren had kunnen bedenken.

Rondleiding Koningshoeven Abdij Trappist brouwerij

Naast het bekende trappistenbier wordt er veel meer gebrouwen. Zoals gisteren mooi werd gezegd: ‘Het maakt niet uit of je jong of oud, donker of licht, groot of klein bent; met begrip en respect voor elkaar kunnen we allemaal samenwerken’.

Op de daken van de abdij liggen zonnecollectoren, wordt gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten van lokale afkomst en wordt het water uit eigen bron zoveel mogelijk bespaard. Dik verdiend één van de meest maatschappelijk verantwoorde bedrijven van Tilburg.

Rondleiding Koningshoeven Productie La Trappe trappist brouwerijOok is er bakkerij waar brood wordt gebakken van het brouwafval, bierborstel. Dit verkopen ze vervolgens in de kloosterwinkel waar ik ook dit mooie bier heb gekocht, de La Trappe Quadrupel Oak Aged (batch 18).

Zonder twijfel het speciaalste speciaalbier wat ik ooit heb gedronken. Het wordt namelijk (na)gerijpt op houten vaten, nieuwe of al gebruikte. Iedere ‘brouwbatch’ heeft zijn eigen unieke karakter. Nu wordt batch 18 aangeboden in de kloosterwinkel die zo wordt omschreven:

“Inmiddels hebben we vol trots BATCH 18 Borreltijd La Trappe Quadrupel Oak Aged batch 18 gerijpt houten vat trappistgepresenteerd. Deze Oak Aged Batch 18 is qua basis een broertje van de Batch 17, en heeft daarom ook een koperbruine kleur en een geurmengeling van moscatel aroma’s en Quadrupel. Naast de duidelijke aanwezigheid van druiven zijn ook de smaken van dadel en vanille goed te herkennen. Deze batch heeft meer rook smaak, omdat nieuw gebrand hout is gebruikt. Echter, de houttannines zijn minder aanwezig. De aroma’s zijn hiermee zachter en romiger geworden, met als resultaat een complexe maar goed toegankelijke smaak.

(Kenmerken van moscatel: fruitig: oranjebloesem, honing, lichte sinaasappel, rozijn; bloemig: roos, geranium, lelie; kruidig: tabaksblad, cederhout, kruidnagel)”

Ben zo benieuwd hoe het zal gaan smaken. Want in tegenstelling tot andere posts moet ik hem nog openen. Vanmiddag nog niet aan toegekomen want er is weer geklust is het huis. Maar we gaan zo wat lekkers koken, open haardje aan en deze vriend ontkurken. Onze bierbevindingen zullen later volgen in een update 🙂 Nu eerst verder gaan met het goed genieten van dit weekend, hopelijk jullie ook! Proost!

P.s. Vandaag trouwens topservice gekregen van Bandenthuis.nl (je ziet het op de achtergrond van de 1e foto). We hadden nieuwe bandjes nodig voor ons autootje en dit fijne bedrijf komt op afspraak thuis jouw banden heel voordelig vervangen! Nooit geweten dat het zo makkelijk kon zijn 🙂

Print Friendly
There is 1 comment for this article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *