Bloemkoolrisotto met ansjoviskruim

Bloemkoolrisotto met ansjoviskruim

Pffoe die hebben we weer achter de rug… afgelopen vrijdag is mijn leeftijd weer met een jaartje verhoogd maar het lijkt wel alsof er 10 dit weekend bij zijn gekomen. Wat een feest.

Om bij vrijdag te beginnen: prachtige dag met heerlijke temperaturen en dan mijn verjaardag. Je krijgt wat je verdiend zeggen ze hè 😉 Maar dat gaf mij de mogelijkheid om een klein buitenfeestje te geven, inclusief barbecue. Dat doet het altijd goed.

Heb helaas in alle drukte, want wat doe je jezelf toch eigenlijk aan als je een feestje geeft, gewoon geen foto’s gemaakt! Want het was gelukt hoor met de tuin. De grote bergen zand hadden plaatsgemaakt voor wat hangtafels en vlaggetjes, gezellig! Nog super bedankt mijn heldenklussers voor jullie hulp 😀 Hier een kleine telefoonimpressie van voordat het feest losbarstte met het feestvarken er ook bij.

Proost op mijn 29e verjaardag rosé drinken

Verjaardag 29 - Tuinfeestje de locatie

 

En daarna als een echte Mien Dobbelsteen door het huis gegaan om alles weer gereed te krijgen voor het volgende logeerpartijtje; Koningsnacht en dag in Eindhoven. Gegarandeerd een weekendje dat er gezelligheid over de vloer komt. Op zaterdag een feestje gehad in het heropende Stroomhuisje, wat een toptent is dat toch. En zondag toch nog maar even de stad in gegaan. Drukte, drukte, drukte alom maar er was nog genoeg ruimte voor een hoop gelach en gekkigheid.

Om onszelf weer wat aan te sterken daarom een machtig maar mega comfort food gerecht: de risotto! En omdat de bloemkool het ook een keer verdiend om te shinen is het maar meteen de grote held van het gerecht. Met een lekker biefstukje erbij voor de nodige ijzer en kracht. Niet per se nodig maar voor de liefhebbers onder ons wel een goeie toevoeging. Ik zou zeggen geniet ervan!

Bloemkool risotto met ansjoviskruim en een biefstuk

Bloemkoolrisotto met ansjovis kruim

3-4 personen, bereiding 40 minuten

Ingrediënten 
1 liter bouillon (ik had groente)
Olijfolie
Boter
1 ui, gesnipperd
Halve stengel bleekselderij, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
300-400 gr risotto
1 vol glas witte wijn
¾ bloemkool
Parmezaanse kaas
Verse peterselie

Handvol oud brood
1 klein blikje ansjovis, olie apart houden
Halve rode peper

Biefstukjes

Maak ongeveer 1 liter bouillon en snij vervolgens de stronk van de bloemkool in kleine stukjes. De roosjes doe je even weken in de bouillon. De roosjes blijven in de bouillon tot gebruik.

Maal nu het brood met de ansjovis en spaanse peper fijn, ik gebruik hiervoor zo’n kleine food processor.  Doe deze mix in een koekenpan met een scheut olie en bak de broodkruim goudbruin. Zet aan de kant tot gebruik.

In een pan doe je vervolgens wat olie en hierin fruit je de ui, knoflook, bleekselderij en stukjes stronk van de bloemkool aan. Voeg na een aantal minuten de rijstkorrels bij en schudt goed rond tot alle rijstkorrels bedekt zijn met olie en glazig eruit zien.

Nu kan je de rijst afgieten met de witte wijn. Zorg ervoor dat het vocht wat inkookt en de alcohol vervliegt. Dit duurt ongeveer 3-5 minuten. Nu kan je beginnen met het toevoegen van de bouillon. Iedere voeg je zoveel bouillon toe dat de rijst onder water staat en blijven roeren tot de bouillon is opgenomen door de rijst. Hiermee ga je door tot de rijst halfgaar begint te worden, al met al doe je hier vaak toch nogal snel een 15 minuten over.

Je kan nu de bloemkoolroosjes toevoegen aan de risotto en deze heel lichtelijk prakken. Je blijft met de bouillon doorgaan tot deze bijna op is en de rijst gaar begint te worden. Je moet altijd nog een kleine bite hebben zodat het geen volledige pap wordt.

Tegen het einde aan voeg je een flinke klont roomboter toe en veel Parmezaanse kaas. En dit maak je daarna nog af met de verse peterselie. Het biefstukje bak je in de pan zoals jij dit lekker vindt, ik hou van medium rare.

Schep op een bord wat risotto en verdeel daarover nog wat extra Parmezaanse kaas. Afmaken met de ansjovis kruim en het biefstukje. Voor de liefhebber nog wat extra kaas op tafel en smullen maar!

Print Friendly