Bierstoofpotje met knolselderijpuree en ‘pub’ bonen

Bierstoofpotje met knolselderijpuree en ‘pub’ bonen

De eerste werkdag zit er weer op. Viel me alles mee. Heb net twee superfijne vakantieweken achter de rug die voor mijn gevoel echt goed besteed zijn. 6 heerlijke dagen in Rome gehad (daar later meer over) en ook begonnen aan de aanleg van de voortuin. Een week geleden zat ik in Rome en was het 26 graden en weer terug in Nederland is de herfst echt begonnen. Balen enerzijds natuurlijk dat de zomer met veel festivals en barbecues over zijn. Anderzijds ook de komst van een mooie tijd; de tijd van de open haard, rode wijn en stoofpotten. Ik hou van stoofpotten, heerlijk. Vooral omdat het eigenlijk niks voorstelt om te maken, maar dat je daarna jezelf nog versteld doet staan hoe lekker het is.

Dat vind ik ook met dit recept en greep meteen de kans hem te maken op de eerste echte grijze dag. Ook een perfect recept voor als je veel eters krijgt. Of ja, 6 personen vind ik veel en is met mijn beperkte servies nog net te handelen. Het is wel een gegarandeerd succesje, iedereen kan zo’n eten dan wel waarderen.

Bierstoofpotje in de maak

De lange bereidingstijd van een stoofpot is echt dubbel en dwars de moeite waard als je daarna zo’n lekker eten ervoor terug krijgt. Ik maakte nu de stoofpot met sperziebonen of ‘pub’ bonen (genaamd naar mijn lievelingsbonen bij een Irish pub) en een knolselderijpuree maar is natuurlijk ook kei lekker met friet en een salade.

Omdat ik een stoofpot doordeweeks nooit in één avond op tafel krijg, maak ik hem alvast gedeeltelijk de dag ervoor. Dan zet je hem ‘s avonds de dag ervoor al aan en laat je hem min. 2 uur stoven. Na het werk de dag erna stoof je nog een uurtje of 2, wordt het vlees botermals, en heb jij echt een goed diner die avond!

Bierstoofpotje met knolselderijpuree en sperziebonen

Bierstoofpotje met knolselderijpuree en ‘pub’ bonen

6 personen, voorbereiding 45 minuten, bereiding incl. stoven ongeveer 4 uur.

Ingrediënten
Bierstoofpotje
1,5 kg rundvlees, gesneden in blokjes
3 grote uien, in vrij grove stukken gesneden
2 flesjes bruin bier (ik had Leffe Bruin)
3 eetlepels appelstroop
Verse tijm
2 kruidnagels
3 blaadjes laurier
1,5 stevige bruine boterham
3 eetlepels scherpe mosterd
1 scheutje azijn
Boter
Zwarte peper
Zout
Bladerdeeg (diepvries)
6 kleine ovenschaaltjes
Braadpan

Knolselderijpuree
1 knolselderij, in stukken gesneden
3 aardappelen, in stukken gesneden
Volle melk
Boter
Nootmuskaat
Zwarte peper
Zout

‘Pub’ bonen
Sperziebonen, eindjes eraf gesneden
Rode ui, in dunne halve ringen gesneden
Olijfolie

Doe boter in de braadpan en bak hierin het vlees verdeeld in verschillende porties zodat al het vlees kan bakken en dichtschroeien zodat het een beetje bruin wordt. Ga hiermee door tot al het vlees is gebakken en haal uit de pan.

Bak de ui aan in de pan met aanbaksels van het vlees. Na ongeveer 5 minuten dat de ui heeft kunnen bakken kan je het bier toevoegen. Als al het bier in de pan zit ga je even goed over de bodem en langs alle randen om de aanbaksels los te maken. Schraap echt alles weg want hierin zit veel en goeie smaak. Breng het bier vervolgens aan de kook.

Daarna voeg je de verse tijm, de laurierblaadjes en een beetje natuurazijn toe. Pak een paar flinke eetlepels appelstroop en voeg deze samen met de kruidnagel toe. Smeer de boterhammen nu flink in met de mosterd en leeg deze op zijn kop (dus mosterdzijde naar beneden) in de pan. En nu moet je geduldig zijn…. 2 à 4 uur laten stoven maar als het kan natuurlijk langer. De deksel hoeft niet per se op de pan, pas als deze de gewenste dikte heeft bereikt. Roer de stoofpot tussendoor goed door en hou het vuur laag.

In principe zou je de stoofpot nu ook kunnen eten, maar ik wilde graag kleine persoonlijke porties maken. Dus ik heb kleine ovenschaaltjes met de stoofpot gevuld en een dakje van bladerdeeg gemaakt. Deze vervolgens in de oven op 200 graden ongeveer 15-25 min. tot het bladerdeegdakje goudbruin ziet.

Net voordat je de bierstoofpotjes gaat maken om de oven te zetten, zet je alvast de knolselderij met de aardappelen en volle melk met een beetje water op het vuur. Voeg alvast zout hieraan toe. Kook de knolselderij en aardappelen ongveer 20 min. en giet het daarna af maar bewaar voldoende vocht voor de puree. Pureer deze vervolgens en voeg hieraan nog nootmuskaat, peper en zout naar smaak toe. Bij een supergladde puree kan je hem nog door een zeef halen maar heb ik niet gedaan.

De sperziebonen kook je beetgaar in 5 à 6 minuten en giet je daarna af en zet je aan de kant. Doe (flink) wat boter en olijfolie in dezelfde pan en fruit de ui hierin aan. Laat de ui bakken en zacht worden. Die hierna weer de sperziebonen in de pan en laat ze nog op een laag vuur zachtjes stoven. Voeg naar smaak peper, zout en nootmuskaat toe.

Print Friendly