BBQ | Gegrilde kip durum met Tahini-Sriracha-saus

BBQ | Gegrilde kip durum met Tahini-Sriracha-saus

Het weer is een beetje wisselvallig zo deze dagen. Moeilijk om een barbecue te plannen… al ziet het er voor morgen toch nog vrij aardig uit. Gelukkig hoef ik me er na die dagen niet meer heel druk over te maken want dan ga ik op vakantie 😀 Met een camper 😀 Naar Kroatië 😀 Nog maar 1 dagje werken en dan gewoon 3 weken vakantie… heeeeeerlijk.

BBQ - Homemade kip durum met tahini-srirachasaus van de barbecueDus hopelijk komen er voor mij nog flink wat barbecuetjes aan tijdens de campertocht en dan is dit ook een super handig recept. Want je hebt in principe niet veel afwas want je eet uit je hand en het is eigenlijk vrij simpel met ingrediënten die je overal hebt. Op de Sriracha-saus misschien na, maar die neem ik gewoon mee in de camper 🙂

Sriracha-saus is een wereldwijd populaire hete saus herkenbaar aan de haan die op de rode flessen met groene dop staat. En het unieke aan Sriracha is dat het geen water of kleurstoffen bevat. Gewoon hele hete saus zoals hete saus bedoeld is. Beetje oppassen dus bij het toevoegen in de saus 😉

In het recept grill je kip op de barbecue en dat is ook het lekkerste met een beetje ‘smokey flavour’. Maar je zou de kipsaté ook in de grillpan kunnen bakken.

BBQ - Homemade kip durum met tahini-sriracha-saus maken

Gegrilde kip durum met Tahini-Sriracha-saus

3-4 personen, voorbereiding 20 minuten + min. 20 minuten kip marineren, bereiding 20 minuten + barbecue gereed voor gebruik 🙂

Ingrediënten
Kipsaté
600 gram kippedijen, in satéblokjes
Olijfolie
2 (kleine) teentjes knoflook, geperst
Gerapste schil van 1 citroen, ongeveer 1 el
1 el citroensap
Zout, ongeveer 1 tl
Zwarte peper, kleine tl
1/2 tl oregano
1/2 tl komijnpoeder
1/2 tl korianderpoeder
1/2 tl paprikapoeder

8 wraps of pita’s of platbrood
Sla, bijv. rucola of krulsla
Tomaat, in partjes
Ui, gesneden in dunne halve ringen

Tahini-Sriracha-saus
Ongeveer 5 el mayonaise
Ongeveer 5 el creme fraiche
2 teentjes knoflook, geperst
1 el tahini
2-3 tl Sriracha-saus (als je van (heel) heet houdt moet je veel meer toevoegen)
Zout, naar smaak
Zwarte peper, naar smaak
Cayenne peper, naar smaak
1 tl citroensap

Eerst met de kip beginnen want deze moet nog minimaal 20 minuten marineren voordat je hem kan rijgen aan stokjes. Als je houten stokjes hebt is het slim deze alvast in lauw water te leggen zodat ze vochtig zijn en straks op de barbecue niet aanbranden.

Doe alle ingredienten voor de marinade (alles dus muv de kip) in een schaal en roer goed door en doe dan de kip erbij. Zorg ervoor dat ieder stukje goed bedekt is met de marinade. Dek even af en zet voor minimaal 20 minuten koel weg, als het heet is dus in de koelkast. Rijg daarna de kip aan stokjes en zorg ervoor dat je ongeveer 2 stokjes van 4 stukjes per durum rekent.

Bereid de barbecue nu voor met kolen of briketten en zorg ervoor dat ze heet zijn. Grill de kip voor ongeveer 15-20 minuten op de barbecue, afhankelijk hoe groot de kipstukjes zijn. De kip moet in ieder geval mooi wat kleur hebben gekregen.

Bereid de durum voor door hem eerst met (veel) saus te besmeren en daarop sla, tomaat en ui naar wens. Doe hier bovenop kip van twee stokjes saté en probeer hem zo goed mogelijk dicht te draaien. Is handig als de onderzijde in ieder geval goed dicht zit in verband met de saus 🙂 Je kan eventueel nog wat extra saus toevoegen als je dat lekker vindt. Wij hebben er in ieder geval van genoten! Smakelijk!

BBQ - Homemade kip durum_sate klaar voor de barbecue

BBQ - Homemade kip durum met tahini-sriracha-saus Voor spek en bonen

Print Friendly