BBQ | Beer can chicken!

BBQ | Beer can chicken!

Ja hoor, het bbq-seizoen is weer begonnen en dat betekent fijn buiten eten. Ik hou er echt van. Zo snel het weer het toelaat gaat bij ons de barbecue aan. En moet zeggen dat de eerste barbecue voor ons al in april heeft plaatsgevonden. Je begint veilig met een speklapje, maar naarmate hij vaker aangaat vind ik het leuk om mooie gerechten uit te gaan proberen op de barbecue. Net als vorige week, toen hebben we beer can chicken gemaakt!

Beer can chicken? Bierblik kip? Mocht je er nog niet eerder van gehoord hebben: het is inderdaad een (hele) kip die voorzien wordt van lekkere kruiden en vervolgens over een bierblikje geschoven wordt. Hij zal dan schattig zittend tussen de kooltjes gezet worden en wordt vervolgens gegaard. Het bier in het blikje zal verdampen in de kip met een heerlijk sappig kippetje als gevolg. Zo sappig krijg je ze echt never nooit in de pan of wat dan ook.

Beer can chicken GIF Voor Spek en Bonen

Belangrijk als je beer can chicken wil maken is dat je een barbecue hebt die je af kunt sluiten. En je moet de temperatuur van binnen kunnen meten, want deze dient 175 graden te zijn (en blijven). Je maakt ook gebruik van indirecte warmte op de barbecue wat inhoudt dat de kip niet direct boven de kolen gaart maar er aan weerszijden van de kip warme kolen liggen waar hij tussen wordt geplaatst.

Je kan de beer can chicken kruiden zoals je zelf lekker vindt, ik had me ditmaal laten inspireren door een kruidenrub; een zelfgemaakte kruidenmix waar je de kip van binnen en buiten mee insmeert. Om de binnenzijde nog wat extra kruiden te geven heb ik een halve citroen en wat verse tijm in de kip gedaan. Geen must, maar een lekkere toevoeging. De kruidenrub die gebruikte had een echt Amerikaans karakter; gruwelijk zoet. Persoonlijk houd ik daar niet zo van, dus in het recept hieronder heb ik dat al wat aangepast. Mocht je het graag wel zoeter willen moet je er wat meer bruine suiker bij doen.

Beer can chicken na een uur op de barbecue met gepofte zoete aardappel

Naarmate de tijd verstrekt dat de kip in de barbecue zit, des te mooier begint hij te kleuren. Op de foto hierboven heeft hij al een uurtje staan garen, van de anderhalf uur totaal. En naast de kip zie je één van de bijgerechten, de gepofte zoete aardappel. Ook een winner, daarvan het recept volgende week met alvast een klein voorproefje hieronder op de foto. Er komt heel mooi weer aan, ik zou dit kipje daarom snel gaan proberen! Iedereen zal ervan smullen en is toch weer een keer wat anders van de barbecue hè.

Beer can chicken met gepofte zoete aardappel en groene gegrilde asperges

Voor mij komt er ook een mooi weekend aan met leuke plannen. Buiten het feit dat de barbecue zeker een aantal keren aan gaat, komen er dit weekend ook wat mooie evenementen aan. Om op vrijdag te beginnen met een goeie hiphop avond ‘Boogiedown’ in het Klokgebouw en zaterdag Forta Rock in Nijmegen met de enige echte Slipknot. Geen mega metal fan, maar toch wel heel leuk om dat een keer in het echt te mogen aanschouwen, dus wel benieuwd! Voor iedereen in ieder geval veel zonplezier de komende dagen, love it while it lasts!

Beer can chicken

2-3 personen, voorbereiding 30 minuten (inclusief maken rub), bereiding 1,5 uur.

Ingrediënten 
Beer can chicken
1 hele kip, bij voorkeur biologisch
Blikje bier, 33cl voor 1/3 gevuld
Optioneel: verse tijm
Optioneel: citroen

Kruidenrub (genoeg voor 5-6 el)
Geraspte schil van 1/2 (biologische) citroen, zonder waslaag
Geraspte schil van 1/4 (biologische) sinaasappel, zonder waslaag
2 el donkere basterdsuiker (originele recept 3)
1 el zeezout
1 el zwarte peper uit de molen
1 el uienvlokken
1 el knoflookvlokken
1 tl pittig gerookt paprikapoeder
Optioneel: 1 tl chilipoeder
Optioneel: verse tijm (vind ik lekker)

Beer can chicken geopend met verse tijm en citroen

Voordat je begint controleer je eerst of de kip in de barbecue past als het deksel naar beneden is. Als het niet past is dat niet erg, maar dan moet je daar in de voorbereiding rekening mee houden door de kip aan de bovenzijde goed dicht te maken zodat het bier er niet uit loopt.

Maak ondertussen je barbecue klaar voor de ‘hitteklooftechniek’ of indirect grillen. Lees er hier meer over. Leg een lekbak in het midden van de barbecue en doe het deksel naar beneden. Laat de barbecue heet worden tot een temperatuur van 175 graden. De kip is ook uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.

Verhit nu je oven tot 110 graden voor de rub. Strooi de citroen- en sinaasappelrasp uit over bakpapier op een bakplaat en zet ze 10 minuten in de oven zodat ze kunnen drogen. Doe twee theelepels van de schilletjes in een kom en voeg de rest van de ingrediënten voor de rub toe. Ik had er zelf ook wat chilipoeder bij gedaan, maar geen volle theelepel. Roer alles heel goed door elkaar (ik had een vijzel gebruikt) en smeer je kip volledig in met olie en deze lekkere rub. Ook wat van binnen. Deze rub is overigens ook heel lekker bij vis en groenten.

Zorg ervoor dat het bier op kamertemperatuur is en voor 2/3 leeg, weggegooid of opgedronken 😉 Doe nog wat takjes verse tijm bij het bier en wellicht een paar nog in de kip zelf. Ik had ook nog wat citroen (van de schilletjes die over was) in de kip gedaan, lekker fris. En dan nu de truc: trek nu met beide handen de kip open en schuif hem voorzichtig met zijn kontje over het blikje. Als het goed is kan de kip nu recht blijven staan met zijn pootjes naar voren. Als hij niet kan blijven staan zorg er dan voor dat de kip van boven goed dicht is zodat het bier er niet uit loopt.

Zet (of leg) de kip nu in de barbecue boven het lekbakje en zorg ervoor dat hij met zijn poten naar voren wijst zodat hij niet omvalt. Doe het deksel nu dicht en bak de kip voor ongeveer 1,5 uur of tot hij goudbruin en gaar is. Zorg ervoor dat de barbecue goed op temperatuur blijft dus voeg eventueel tijdens de baktijd nog wat kooltjes toe. Je kan controleren of de kip gaar is door in het dijbeen te prikken. Als het sap wat eruit komt helder is, is hij gaar. Laat de kip nu nog voor 10 minuten rusten, nu heb je even tijd om de rest van je gerechten af te maken, en snij de kip aan. En nu flink genieten geblazen van de heerlijke kruiden en de sappigheid! Smakelijkk!

BBQ Beer can chicken Voor Spek en Bonen foodblog

 

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *