Bastogne parfait met karamelsaus

Bastogne parfait met karamelsaus

Ik ben eigenlijk helemaal geen toetjesmens, maar op de één of andere manier gaat het maken ervan me goed af. Deze bastogne parfait was één van de desserts van ons kerstdiner. Grootste compliment om dan te krijgen is toch altijd: ‘Ik hou helemaal niet van toetjes, maar dit was écht lekker!’

Een parfait is niet meer dan stilstaand ijs en dus een goede manier om ijs te maken zonder ijsmachine. Deze parfait is gemaakt met bastognekoeken maar je kan natuurlijk veel verschillende smaken maken. Ooit heb ik ook parfait met espresso gemaakt. Was ook heel lekker.

Het recept wat hieronder staat is voor 4 personen. Je kan de hoeveelheden eenvoudig vermenigvuldigen tot het aantal personen waarvoor je kookt. En ga er niet vanuit dat iemand geen toetje hoeft, want zelfs niet-toetjesmensen gaan hiervan houden!

En dit is dan ook meteen het laatste recept van 2014! Morgen is het 2015… iedereen klaar voor? Wij gaan het dit jaar vieren met een aantal vrienden in een groot appartement in Oostende. En dan gaan we van 2015 weer net zo’n mooi jaar maken als 2014 is geweest met hopelijk nog veel meer lekker eten! Fijne jaarwisseling!

Bastogne parfait met karamelsaus

Bastogne parfait met karamelsaus

4 personen, bereiding 30 minuten + minimaal 3 uur in de vriezer

Ingrediënten
200 ml slagroom
100 gram eierdooiers (ongeveer 6 stuks)
100 gram suiker
4 bastognekoeken

Karamelsaus

Klop de slagroom tot ongeveer yoghurtdikte (wat lobbig) en zet dan in de koelkast tot gebruik.

Plaats een metalen kom boven een pan met zacht kokend water zodat er stoom vanaf komt. Mag niet te hard koken. Doe de eierdooiers en de suiker in de kom en verwarm deze au-bain-marie al kloppend 7-10 minuten. Het eimengsel zal lichtgeel en wat steviger worden, neem het dan van het vuur en klop met de mixer in stijve pieken.

Spatel het eimengsel voorzichtig door de slagroom, vouw het er doorheen. Als het één geheel is geworden kunnen de verkruimelde bastognekoeken erdoorheen, wederom zachtjes erdoor mengen.

Nu kan je het mengsel of in één grote bak doen of net als ik in kleinere glaasjes. Ik heb de glaasjes afgedekt met wat vershoudfolie en in de vriezer geplaatst. Hier moeten ze minimaal 3 uur opstijven, maar ik had ze een dag van tevoren gemaakt.

Als de parfait in glaasjes zit kunnen ze ooit moeilijk uit de glaasjes komen bij het serveren. Verwarm de glaasjes kort in warm water en ze schuiven er zo uit! Verkruimel er nog wat bastogne overheen en maak het af met wat karamelsaus. Je kan dit zelf maken, maar ik heb het super easy gekocht in een flesje.

En het eindresultaat is kei lekker ijs waarvoor je geen ijsmachine nodig hebt!

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *