BAKE | Worteltaartje voor Maartje, mét limoenglazuur!

BAKE | Worteltaartje voor Maartje, mét limoenglazuur!

AKE - Worteltaartje voor Maartje mét limoenglazuurAaand the baking challenge continues! En dit keer met een worteltaartje voor mijn Maa(r)tje! Zelf nog nooit gegeten en ook geen zin gehad om deze toe te voegen aan mijn lijstje met bakproducten die ik wens te gaan bakken. Toch is het een mooi stukje gebak waar ik wel veel over heb gehoord en ik moet het toch maar een keer proberen hè.

We waren namelijk op onze roadtrip en ik sprak over mijn ambitie om eens wat vaker gebak te maken. Waarop mijn maatje Maartje direct zei: ‘Ohhhh carrot cake!!!’ Ik trok maar een vies gezicht en zei; ‘ECHT?! Met zo’n wit laagje natuurlijk?’. Haar ogen begonnen te glunderen en zei direct: JA! Waarom ook niet dacht ik hè… als ik haar daar blij mee kan maken, waar je het uiteindelijk toch voor doet, bak ik wel een keer een worteltaart.

En ik kon het eindresultaat niet goed beoordelen, BAKE - Worteltaartje met limoenglazuurhad nog nooit een worteltaart geproefd of in het echt gezien. Was de consistentie wel goed? Hij was namelijk veel vochtiger dan al het andere gebak dat ik ken. Gelukkig werd ik snel gerustgesteld en gaf mij dat het vertrouwen om de taart om ook maar uit te delen op het werk, een hele worteltaart is namelijk echt niet aan mij besteed.

Natuurlijk ben ik ook nog een puntje naar Maartje gaan brengen en ik kreeg er een smiley hartje voor terug… ohhh… fijn… heerlijk om op deze manier mensen blij te maken. Volgende week ga ik weer door met de volgende, welke zou het toch worden? Denk dat ik nu eens aan mezelf ga denken en mezelf ga wagen aan de mokkataart. Mijn favoriet.

Voor nu alvast een heel fijn begin van het weekend mensen!

Worteltaart met limoenglazuur!

Gebak, voorbereiding 40 minuten, 45 minuten bakken, 1 uur koelen, 10 minuten afmaken

Ingrediënten
225 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
2-3 tl koek­- en speculaaskruiden
1 mespunt zout
500 g winterpeen
225 g lichtbruine basterdsuiker
3 eieren
150 ml zonnebloemolie
90 g walnoten
Rasp van ½ sinaasappel
185 g roomkaas
150 g poedersuiker
1 limoen, rasp en sap
100 gr roomboter
100ml crème fraiche

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm met bakpapier. Zeef het bakmeel en het bakpoeder en voeg daaraan de speculaaskruiden en een mespunt zout toe. Voeg hieraan wat geraspte sinaasappelschil toe. Raps de winterpeen.

Doe de basterdsuiker, eieren en olie in een andere kom en klop met een mixer ongeveer 3 min. Voeg hieraan eerst het bakmeel e.d. toe en roer daarna de gerapste peen en walnoten toe. Roer goed door met een garde tot een glad beslag. Schenk dit in een (ingevette) springvorm. Bak de worteltaart ca. 45 min. in het midden van de oven. Laat in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur, zodat het glazuur straks niet direct van de taart afdruipt.

Vervolgens maak je het glazuur. Meng hiervoor eerst de zachte boter met de poedersuiker, tot dit goed gemengd is en daarna roer je er de roomkaas en beetje creme fraiche er doorheen. Raps de schil van de één limoen en verzamel het sap. Roer dit nog het roomkaasmengsel (niet té veel sap gebruiken) en laat het nog heel even afkoelen in de koelkast.

Ik had de taart nog een keer doormidden gesneden zodat ik het limoenglazuur ook in het midden van de taart kon doen (laagjes 🙂 ) en daarna nog een flinke laag bovenop. De taart kan je nog even laten opstijven in de koelkast en daarna snel aansnijden. Genieten hoor! Smakelijk!

BAKE - Worteltaart tweede laag erop zetten

BAKE - Worteltaart afmaken met het limoenglazuur topping

BAKE - Worteltaart met limoenglazuur punt genieten

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *