BAKE | Abrikozenflapjes met framboos en bosbes

BAKE | Abrikozenflapjes met framboos en bosbes

Er komt super veel hartig eten uit mijn keuken maar er wordt weinig gebakken. Ben niet echt een zoetekauw waardoor ik ook niet snel ‘cravings’ heb naar iets zoet. Je maakt me vaak blijer met een lekker worstje of een chippie.

Toch is bakken en alles wat met patisserie te maken heeft een mooi vakmanschap. Het is zo anders koken dan ik gewend ben, want dan moet je heel precies gaan werken. Terwijl ik meer van het ‘fingerspitzengefühl’ ben. Een mooie uitdaging voor mij dus en daarom ga ik een soort baking challenge met mezelf aan. Er zijn een aantal soorten gebak en zoetigheden die altijd al graag heb willen maken. Ik ga ze gewoon van mijn lijstje proberen te strepen. Dat zijn:

  • Cheese cakes – welke weet ik nog niet, maar ik ga er vast en zeker een paar uitproberen
  • Lemon meringue pie – gewoon omdat ie er zo mooi uit ziet.
  • Pavlova – als ik dan toch bezig ben met de meringues kan deze er best achteraan.
  • Chocolade-mokkataart – nooit gehad maar die combinatie lijkt me goddelijk.
  • Custard taart – met zo’n gele pudding, ik denk afgemaakt met aardbeitjes.
  • Eclairs – een uitdaging omdat je soezen moet maken. Schijnt lastig deeg te zijn.

BAKE - Abrikozenflapjes met framboos en bosbes klaar voor de ovenShiit als ik dat zie dan leg ik de lat weer behoorlijk hoog voor mezelf maar wie niet waagt, die niet wint zullen we maar zeggen hè. Natuurlijk moet ik wel ergens beginnen… en zorgen dat ik niet meteen de moed verlies. Daarom begonnen met vruchtenflapjes. Soort appelflapje maar dan met abrikozen en frambozen en bosbessen. Super easy en kei lekker! Ze zijn ‘s avonds lekker, ‘s ochtends lekker en ‘s middags kan er zelfs ook nog wel 1 in 😉

Next up: cheesecake! Jullie nog ideeen welke ik dan moet maken? Laat het me weten hieronder in de reacties, wie weet mag je dan wel een stukje komen proeven 🙂

BAKE - Abrikoos-framboos-bosbesflapjes net uit de oven

Abrikozenflapjes met framboos en bosbes

Bereiding 15 minuten + 20 minuten oventijd (190 graden)

Ingrediënten
6 plakjes bladerdeeg (diepvries)
Abrikozenjam, ik had van Bon maman
Ongeveer 10 framboosjes
Ongeveer 10 bosbesjes
Rietsuiker
1 eigeel, om te bestrijken

Verwarm de oven voor op 190 graden en ontdooi de plakjes bladerdeeg. Zorg ervoor dat ze niet té zacht worden want dan wordt het lastig om ze nog netjes dicht te maken.

Doe op de bakplaat wat bakpapier en ik heb dit nog wat ingesmeerd met een beetje boter. Leg hierop een plakje bladerdeeg en doe daarin een kleine lepel met abrikozenjam. Ik heb in ieder flapje drie frambozen of drie bosbessen gelegd en eentje gemixt. Waaghals dat ik ben. Over de vruchtjes een piepklein beetje rietsuiker gedaan.

Als je een flapje hebt ingesmeerd met de jam en wat vruchtjes zorg je ervoor dat de randen zeker 1-2 cm  vrij blijven want nu vouw je het flapje terug zodat je een driehoekje krijgt. Ik heb de randjes heel lichtjes ingesmeerd met wat eigeel.

Duw nu met een vorm de open zijdes van de flapjes dicht. Zo sluiten ze goed en zal de jam er (bijna) niet uitlopen. Prik met een scherp mesje ook bovenin de flapjes een paar kleine sneetjes. Bestrijk nu nog alle flapjes met wat eigeel en strooi er wat rietsuiker overheen.

Plaats de bakplaat nu in de oven bak voor ongeveer 20 minuten totdat ze goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat ze even afkoelen op een rekje. Doe dit ook want die vruchtjes en jam zijn gloeiend heet, was zelf iets te snel weer natuurlijk 🙂

Strooi er wat poedersuiker overheen als je ze serveert en zet er een lekkere koffie bij, genieten! Smakelijk!

BAKE - Abrikozen vruchtjes flapjes assembleren

BAKE - Genieten van de abrikozen-framboos-bosbesflapjes Voor Spek en Bonen

 

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *