Albondigas

Albondigas

Hmmm gehaktballetjes, ik hou ervan. En van Spaans eten. De ouders van mijn vriend ‘overwinteren’ altijd in het zuiden van Spanje dus gelukkig mogen wij daar ook jaarlijks van meegenieten. Toch wel genieten die Spaanse vida hoor, met lekkere wijntjes en tapas.

Door het slechte weer hier in Nederland heeft mijn ‘schoonouders’ doen besluiten om nu alvast de boel de boel te laten en weer naar het zuiden van Spanje af te reizen. Voor ons een goed excuus om een gezellige Spaanse middag te maken met wijntjes en tapas ūüôā

Voor mij horen daar toch altijd wel de Albondigas bij, of gewoon Spaanse gehaktballetjes met tomatensaus. In onderstaand recept heb ik ze met rundergehakt gemaakt omdat sommige geen varken eten, maar doorgaans liever met half-om-half. Al was het zeker niet verkeerd hoor, ze waren gewoon lekker als vanouds!

Bij de Albondigas ook nog een lekker kaasje, de welbekende ‘pan con tomate’, een fuet en toch nog wat geroosterde zoete aaprdappelfrietjes omdat ze zo lekker zijn (recepten volgen!). En kijk dan wat een heerlijk eindresultaat dat geeft ūüôā

Was een fijne middag, voor mijn schoonouders een mooie en gezonde tijd toegewenst in Minateda!

Tapas

Albondigas

2 (flinke eters) à 3 personen, bereidingstijd 50 min.

GEHAKTBALLEN:
250 gr. rundergehakt
Een beetje peterselie
1 witte oude boterham (zonder korts)
1 tl. mosterd (bergje erop)
Zwarte peper, veel
Zout
Paprikapoeder kleine tl.
Nootmuskaat kleine tl.
Venkelzaak kleine tl.

3 eetl. rode azijn
beetje parmezaanse kaas

TOMATENSAUS:
1 ui, groot
1 keen knoflook, dik
scheut rode wijn
1 bl. tomatenblokjes
1/3 pak tomato frito
verse bassilicum
zout
peper
gedroogde tijm
peterselie
marjolein
1 blad laurier
beetje suiker

GEHAKTBALLEN:
Wijn op bord doen en boterham erin drenken. Peterselie versnipperen. Gehakt in de kom doen met het brood-wijnmengsel, peterselie en alle kruiden. Het geheel goed mengen en als er tijd is even in de koelkast een uurtje laten rusten.

Draai van het gehakt balletjes ze groot als jij zelf lekker vindt. Bij mij is dat vaak kleiner dan een golfbal. Doe braadboter en olie in de pan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Daarna uit de pan halen, onder aluminiumfolie verpakken en laten rusten. Aanbaksel in de pan laten zitten voor de tomatensaus.

TOMATENSAUS:
Uit snipperen en knoflook heel fijn snijden. Doe een beetje extra olijfolie in de gehaktballenpan en fruit de ui en knoflook hieraan even goed tot ze een beetje kleur beginnen te krijgen.

Blus dit daarna af met een klein scheutje wijn en laat dit een paar min. inkoken. Je kan nu ook al het laurierblaadje toevoegen. Als de alcohol eruit is kan je de tomatenblokjes en 1/3 deel van een Tomato Frito toevoegen. Goed doorroeren en daarna de kruiden toevoegen. Ook voeg ik nog een klein beetje suiker toe omdat ik dat lekker vind, maar hoeft niet per se.

Laat de saus nog een paar min. zachtjes doorkoken en voeg de gehaktballen hieraan toe. Weer even goed alles met elkaar mengen en nog minimaal 10 min.  doorpruttelen.

Na het opdienen kan je eventueel nog wat parmezaan toevoegen.
Lekker met brood maar ook met bijv. pasta!

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *