Abdijquiche met uien, katenspek en Port Salut

Abdijquiche met uien, katenspek en Port Salut

Een écht lekker gerechtje om de schade wat in te halen, immers een goeie week geleden dat er een recept is gepost. Deze quiche bevat een hoop dingen waar ik van houd: bier, spek, kaas en ui. Een echte winner dus, maar eigenlijk ook wel een guilty pleasure. Want door het bladerdeeg, de slagroom en eieren én Port Salut is het een vrij machtige quiche. al doe je er dan gewoon een groene salade bij. Maakt het wat frisser.

Afgelopen weekend ook nog Sinterklaas gevierd? We hebben met mijn familie last minute besloten om het toch niet aan ons huisje voorbij te laten gaan, en hebben daarom gisteren (zondag) een heel gezellige middag gehad. Allemaal lekker eten gemaakt (worstenbrood en buikspek, to be continued) en nog wat cadeaus uitgewisseld. Heb o.a. een vijzel gekregen van mijn zusje, kan ik eindelijk een keer zelf currypasta maken! Dat een andere keer, maar eerst deze goddelijke quiche. Geniet ervan!

Abdijquiche met uien, katenspek en Port Salut

Abdijquiche met uien, katenspek en Port Salut

3-4 personen, bereiding 30 minuten, oventijd 30-35 minuten

Ingrediënten
750 g uien, in halve ringen
100 ml donker abdijbier, bijv. Leffe bruin
1 pakje bladerdeeg uit de diepvries
100 gr katenspek
4 eieren
150 ml slagroom
Fijngehakte peterselie
200 gr Port Salut, in plakjes
Olijfolie

Zet een pan op het vuur, doe daar een klein beetje boter en olijfolie in en bak de uien in 8-10 minuten zacht. Doe het bier erbij en bak door tot er bijna geen vocht meer in de pan zit. Verwarm de oven voor op 200’C.

Maak alle plakjes bladerdeeg aan elkaar vast in een quichevorm, ik heb een ronde gebruikt. Beleg de gehele vorm met het deeg en druk de naden goed dicht. Snij het overtollige deeg bij de rand weg. Leg het katenspek op de bodem van de quiche.

Klop in een schaaltje de eieren los en doe daar dan de slagroom bij. Snij de peterselie fijn en voeg dit samen met peter en zout naar smaak toe.

Schep de uien over de spek op de bodem en schenk daarover het ei met slagroommengsel. Leg hier de plakken Port Salut erop. Bak de quiche in de oven in 30-35 minuten tot hij goudbruin is. Lekker met een groene salade. Hmmm smullen!

Abdijquiche uien bruin bier katenspek Port Salut

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *